Det var länge snålt med renodlade vinbarer i Stockholm, men på bara ett år har utbudet flerdubblats. När du har blivit mätt på snaps och mustig julöl, häng med till någon av våra tre favoriter.

Källarmys och lyxigt småplock på Vinköket
En vinbar får gärna ligga centralt och lättillgängligt men helst på en bakgata för att ge känslan av att kunna smita ifrån vardagshetsen. Vinköket i Gamla stan ligger längst ned i en källare i kvarteret Diana, innanför restaurang Le Rouge. Att komma ned i den mysiga källarlokalen med tegel, trä och glödljus känns som att stiga ur Stockholmspulsen till en schysst, halvhemlig vinbar i Barcelonas gränder. Nibbla på vinvänliga småtallrikar med allt från enkel mat till lite lyxigare varianter. Småplock som charkuterier, mandlar, oliver och ost prioriteras framför tunga huvudrätter. Vinlista för alla kunskapsnivåer och plånböcker.

Sköna rekommendationer på Folii
Personalen på en vinbar ska sätta stämningen och sänka ribban så att vi vågar testa nya vinstilar eller kombinationer. En bra, avslappnad sommelier är inte bara trevlig och kunnig, hen har passion för vinet och kan få din gamla mamma att njuta av en torr Harslevelu från Ungern eller din ölälskande sambo att testa sherry. På Folii på Södermalm baserar två av Sveriges mest namnkunniga sommelierer men trots att de kan sätta gamla bourgogner blint (Béatrice Becher är tidigare Nordisk Mästare i Sommellerie) är de lika förtjusta i att guida den absoluta nybörjaren till nya intryck.

Inbjudande atmosfär på Tyge & Sessil
En vinbar ska vara inbjudande och ombonad snarare än stram modern design. Hellre mörka trämöbler än glas och stål. Superdesignade vinbarer är för dem som hellre vill visa upp sina dyra bourgognevanor än njuta nya vinupplevelser i goda vänners lag. Vincaféet Tyge & Sessil på Östermalm har valt att hålla sig till enkla marmorbord och klassiska caféstolar i trä. Det är inte platsen för hemliga affärssamtal – de ombonade borden står nära och bjuder in till samtal med bordsgrannen om senaste upptäckten i den naturvinsvinklade vinlistan.