Petra Marklund är en av Sveriges största artister. Hon har vunnit en Grammis och har lett Allsång på Skansen. I dag tycker hon att ett glas cava mitt på dagen är bättre än fem glas mitt i natten.

Hur blev du stammis på Nytorget 6?

– Jag och Jonas Björlin som jobbar här startade ett band ihop när vi var 17 år. Det var inte så långlivat, men det var en rolig period. Jag gillar restaurangen Nybrogatan 38 och när Nytorget 6 öppnade så tipsade Jonas mig, sedan dess är jag fast.

– Jag firade min 30-årsdag här för FEM år sedan! Det var en fantastisk kväll, vi hade en livlig middag på hela nedervåningen.

Har du någon koppling till kvarteret?

– Jag gick på Södra Latins gymnasium och har hängt otroligt mycket i det här området. Jag har också många vänner som bor här.

Vad är det du gillar med Nytorget 6?

– Det är hög mysfaktor! Och det bra musik, det stör mig jättemycket om det som spelas på en restaurang är långt från min musiksmak. Och så gillar jag när maten är lite roligare, när man blir lite överraskad, och det blir jag här.

Vad gillar du att lyssna på när du äter? 

– Jag har kommit fram till att jag gillar LA-rock, typ sommarhippiemusik, som Fleetwood Mac och Haim. Det är ofta musik med mycket värme i sig, och det tycker jag är trevligt när jag äter. Jag lyssnar på olika musik för olika utlopp.

Berätta om en minnesvärd kväll här?

– Jag firade min 30-årsdag här för tre år sedan! Det var en fantastisk kväll, vi hade en livlig middag på hela nedervåningen. Där nere finns det också en scen, och under kvällen uppträdde bland annat Loney Dear och Shima Niavarani.

Har du någon favoriträtt?

– Mitt problem är att jag har så svårt att välja, och här finns så många bra alternativ. När jag hade min 30-årsfest hade vi massa smårätter eftersom jag inte kan bestämma mig. I dag äter jag pasta och pesto, pesto är alltid gott, och jag älskar pasta. Sedan försöker jag alltid ta vegetariskt om det finns ett vegoalternativ som ser gott ut. Det känns viktigt. Jag älskar kött, men har lovat mig själv att bli mer medveten om hur mycket kött jag smäller i mig.

Cava till lunch, är det en vinnare?

– Absolut. Jag har insett att ett glas bubbel mitt på dagen är mycket bättre än fem glas bubbel mitt i natten.


Vem är hon?

Namn: Petra Marklund.
Ålder: 35 år.
Bor: Enskede.
Yrke: Artist.
Åt och drack: Röd pestopasta med grillade grönsaker, västerbottenkräm och brödchips och ett glas cava. “Jag försöker alltid ta det vegetariska alternativet när det låter gott, även om jag gillar kött. Det känns viktigt.”