48 timmar i San Sebastian

Vilken stad är bäst i världen på pintxos? Svaret är enkelt: San Sebastian i Spanien förstås.
Delikat tog med sig Christopher Roos på Bergfalk & Co, fiskleverantör tillika erfaren matresenär för att uppleva 48 magiska timmar bland tortillas, sardeller, oliver och andra underbara smårätter i San Sebastians legendariska gränder.

Vi anländer till San Sebastian på eftermiddagen – och det är bråttom. Olikt oss skandinaver är det sen lunch som gäller. Naivt hoppas vi på att någon glömt kvar en bit tortilla på Bar Nestor och beger oss in i Gamla stan. Besvikelsen blir än större när det visar sig att Nestor har semesterstängt. Som tur är ligger Bar Txepetxa några få meter därifrån, och vi hinner få in en rykande tortilla innan klockan klämtar siesta. Detta ställe är känt för sina sjöborreanrättningar men tortillan visar sig bli den bästa vi äter, i Nestors frånvaro, under resan. Vi fyller på med härliga sardellspett toppade med oliver och små gröna chilifrukter. Perfekt till ett par öl som serveras i små glas vilka är vanliga i Europas sydliga länder. Varför serveras inte öl så i Sverige? Snart utslängda med tidsnöd beger vi oss till den norra delen av hamnen. På bar Garagar släcker vi törsten med ett par gin och tonic, en dryck som verkar bli allt mer populärare i San Sebastian.

Fuego Negro ligger runt hörnet. Vilket ställe! Här finns ett brett utbud av fyndiga tapas för alla smaker. Vi testar tolv olika för att hitta favoriten, och vinnaren är en bacalao med syrad blomkål.

Vi vill inte bli stående för länge då idén med pintxos är att man ska gå går från bar till bar. Redan en timme senare befinner vi oss på Bar Zeruko. Vill ni uppleva ett pintxosgalleri är det Bar Zeruko som gäller! Allt känns vackrare och mer genomarbetat än något annat ställe vi stöter på under resan. Det blir ”bara” tio pintxos, men allt är gott även om vi nu börjar bli riktigt mätta. Vi njuter av anklever, svamp och återigen bacalao innan vi efter sju timmar i gränderna måste spara oss inför morgondagen.

På Igeldo äter vi grillade färska sardiner, grillad pulpo, friterade calamares och en skål med almejas marinera.

Efter en välförtjänt sovmorgon, för matsmältningens skull, beger vi oss direkt ner till hamnen. Utmed kajen ligger några krogar som ser mer än lovligt spartanska ut, men med tidigare erfarenhet vet vi att även de kan leverera. På Igeldo äter vi grillade färska sardiner, grillad pulpo, friterade calamares och en skål med ”almejas” marinera. Vanligtvis brukar ”almejas” bestå av hjärtmusslor, men på denna krog serveras istället palourdes, en fantastiskt smakrik och vacker mussla, örtmarinerad med vitlök och vitt vin. Bästa pintxosen på hela resan! Nästa intag blir Gandarias med både pintxosbar och restaurang. Det är bra tryck, och vi förundras över hur barkillarna och -tjejerna kan hålla reda på vad alla äter. Fat delas ut och folk plockar vilt till sig de eftertraktade små rätterna. Här finns ett brett utbud av pintxos men vi lockas mer av köttet på ben längre in i lokalen. Dessa, så kallade txuletas, håller hög klass. Serveringen är spansk med nygrillat kött som dryper av smak. På La Mejillonera är signaturrätten musslor. Lokalen ser ut som en klassisk turistfälla, men när vi kliver in ser vi bara spanjorer. Vi testar musslor med olika toppings. Överraskande gott och kul att vi efter varje musselintag ska slänga skalet på golvet vid baren.

Nu måste vi hejda oss om vi ska kunna njuta av Ganbaras läckerheter. Vi behöver hjälp. Fördelen med dessa trånga barer är att vi träffar mycket trevliga människor som vi bara måste prata med då vi delar samma kvadratmeter. Efter kortvarigt men effektivt interagerande får vi hjälp av Tristan och Paulina från London som gör lidandet obefintligt. Vi dansar snart vidare mot Ganbara. Det är härligt trångt, och vi står och pekar, beställer och äter direkt i baren bland gäster och delikatesser. Här får äntligen de goda vinerna från ett överraskande brett utbud. Allt som serveras är gott. Vi avrundar kvällen med grillade havskräftor, stekt anklever och sauterade olika svampar med pocherade ägg. Och det i perfekt sällskap av lika nyfikna människor från en annan del av världen med samma uppdrag – att njuta av livet.


Bästa adresserna i san sebastian:

Bar Nestor
Arrandegi Kalea, 11

Txepetxa
Calle Pescaderia, 5

Garagar
Boulevard Zumardia, 22

Fuego Negro
31 de Agosto Kalea, 31

Bar Zeruko
Arrandegi Kalea, 10

Igueldo
De Felipe IV Hiribidea, 5

Gandarias
31 de Agosto Kalea, 23

La Mejillonera
Calle del Puerto, 15

Ganbara
San Jeronimo Kalea, 19

Atari gastroteka
Calle Mayor, 18

La vina
Calle 31 de Agosto, 3

Bar Goiz Argi
Fermin Calbeton Kalea, 4