Området kring Nytorget är unikt för Stockholm. Här gnuggar restauranger från alla världens hörn axel med stimmiga barer och välkomnande kvarterskrogar. Delikat berättar historien om Sofos matarv och serverar de bästa adresserna.

Den 2 maj var det exakt fem år sedan Nytorget 6 slog upp portarna vid parken med samma namn. Nästa år fyller grannen Urban Deli tio år, och folk strömmar till östra Södermalm som aldrig förr för att ta en charkbricka, äta en krispig grön-sallad, en iberico secreto och dricka ett glas rosé i solen. Eller kanske starta dagen med en skål müsli och lite färskpressad morotsjuice. Att strosa runt i kvarteren vid Skånegatan, Bondegatan, Åsögatan, Södermannagatan och Nytorgsgatan i området som i dag går under det hatade och älskade namnet Sofo, är en kulinarisk promenad som saknar motsvarighet i Stockholm. Och även om de gamla arbetarkvarteren har nått sin stjärnstatus de senaste fem–tio åren så har östra Södermalm gamla anor som restaurangdestination. Redan 1973 introducerades vi till souvlaki och tzatziki genom Sveriges första grekiska restaurang, Dionysos på Bondegatan, Bamboo Garden på Åsögatan har serverat fyra små rätter sedan 1980-talet, och på 1990-talet blev området för första gången en riktig hotspot med legendariska indiebistron Hannas, bohembaren WC, Folkhemmet, Mellis och thailändska Koh Phangan, som liksom Dionysos och Bamboo Garden finns kvar än i dag.

Namnet Sofo myntades i början av 2000-talet av trion Per Holm, Fredrik Glejpner och Henrik Borggren som drev olika verksamheter i området, Per Holm hade bland annat fiket Skåningen (i dag Cantina Raw Food) på Skånegatan vid Nytorget. I en artikel i Aftonbladet från 2005 med rubriken ”Sofo – hetast i Stockholm” berättar namnmyntarna hur de kom på den anglofierade förkortningen av söder om Folkungagatan över ett par flaskor vin.

”Det ballaste är att ett fylleprojekt verkligen kunde bli av”, sa Glejpner roat.

I dag står Sofo med som destination i varenda guide värd namnet – från New York Times till Condé Nast Traveller.

I dag står Sofo med som destination i varenda guide värd namnet – från New York Times till Condé Nast Traveller.

Inne på Nytorget 6 håller den stimmiga torsdagslunchen på att övergå till middagsförberedelser. Kycklingarna snurrar långsamt i det väldiga rotisseriet, Jonas Björlin ser över kvällens bokningsläge (”det blir bra tryck”) och Veronika Seigerlund dukar av ett bord efter de sista lunchgästerna. Veronika är vinansvarig på Nytorget 6 och kom hit från en av Bockholmengruppens andra restauranger Le Rouge i Gamla stan för ett år sedan. Hon bor själv på Söder sedan tre år tillbaka.

– Nytorget är en sådan härlig plats tycker jag, grön och solig! Och alla känner till den. På helgerna och kvällarna har vi mycket bokningar, men det är precis lika vanligt med gäster som spontant glider in för att ta ett glas eller någonting enkelt att äta, säger hon och staplar vant tallrikarna över handleden.

– Vi har en härlig blandning av gäster. Vi kan ha en stor affärslunch bredvid några som sitter i träningskläder. De flesta som kommer hit vill ha något gott, men enkelt. Det finns så många vinbarer eller restauranger med specifik inriktning, här ska det inte vara krångligt. På vinsidan säljer vi mycket chablis och sancerre och på matsidan är det klassiker som burgare, råbiff och köttbullar som är mest populärt.

Genomgående för hela Sofoområdet är att det cirkulerar mycket stammisar.

– Jag har jobbat på många ställen i stan, säger Veronika, men det är i särklass mest stammisar här. När någon kommer in på lunchen, säger att de vill ha dagens redan i dörren och sedan går och sätter sig så blir man så glad. Det bästa kvittot på att man gör något bra är att gäster kommer tillbaka och känner sig hemma.

Bland Veronikas personliga favoritet i området nämner hon vinbaren Folii nere på Erstagatan, hyllade asiatiska restaurangen Nook på Åsögatan och inte minst Bar Agrikultur som öppnade förra sommaren i tapasrestaurangen Sardins mikroskopiska lokal mitt på Nytorget.

Bakom konceptet står krögarna Joel Åhlin och Filip Fastén, som öppnade sin första restaurang på Roslagsgatan i slutet av 2015. Båda krogarna är unisont hyllade, men där Michelinstjärnan på Roslagsgatan satsar på bordsbokning och avsmakningsmeny fokuserar Nytorget på drop in och smårätter. Bar Agrikultur fick också en Bib Gourmand-utmärkelse i årets Michelinguide. Filosofin att välja inriktning efter säsong och fokusera på svenska råvaror går igen på båda restaurangerna. Bakom bardisken tronar även tre stora tankar med gin från Agrikulturs egen tillverkning med Stockholms brännneri.

– Vi ville att det skulle vara raka motsatsen till Roslagsgatan här på Söder. Där planerar man, här är man spontan. Och det funkar väldigt bra på Söder. Vi kan ha ett par från Strandvägen som sitter och äter bredvid en punkare, det är mixen man vill åt, förklarar Joel Åhlin.

Till Bar Agrikultur söker sig också många internationella gäster som kommer för att prova deras rätter, som den friterade potatisen eller bread pudding.

– Ja, turisterna vet att de ska hit, de har kollat upp och är specificerade, och vet vad de ska beställa. Instagram har varit allra bästa sättet för oss att synas för internationella gäster, konstaterar han.

Startskottet för Nytorget som vi känner det i dag kan spåras tillbaka till 2009 då Urban Deli slog upp portarna i den gamla postlokalen som utgör hela den västra sidan av parken. Plötsligt lyste Nytorget upp igen. Stefan Wolff, en av grundarna till Urban Deli, hade själv bott på Erstagatan i 15 år under 1980- och 1990-talet. Idén om en kombinerad restaurang, deli och livsmedelsbutik kom till eftersom grundarna själva tyckte att det var så tråkigt att gå och handla i traditionella matbutiker. Succén var omedelbar.

– Visst har vi varit med och bidragit till att göra området populärt, men Sofo har alltid varit en attraktion, säger Stefan och smuttar på en en kopp kaffe vid baren på Urban Deli.

– Det var också därför vi vågade göra en så stor satsning. Det är ett unikt läge som attraherar både innerstaden, förorten, inhemsk turism och utländska turister. Ur det perspektivet finns det inte så många platser i Stockholm där gästerna byts ut hela tiden. Vi gillar mixen av människor som rör sig här, men det är också jätteviktigt att vi har de som kommer tillbaka, som vår stammis Frida, som är 103 år och som alltid handlar mjölk och fläsk i butiken.

Stefan Wolff gillar också att området fortsätter att utvecklas och att spännvidden i restaurang- och barutbudet växer och blir större.

– Det är roligt att det händer grejer hela tiden. Då måste man själv förnya sig för att vara med i matchen! När jag bodde här hängde jag på Humlehof nere på Folkungagatan, och på WC och Mellis. I dag kan man hitta allt i området – från Snövit och Blecktornskällaren till Punk Royale.


Ät och drick i Sofo

Nytorget 6 
Välkomnande kvarterskrog med blandat klientel och stor meny. Servering hela dagen. nytorget6.se

Urban Deli 
Restaurang och mataffär i ett. En institution i området. urbandeli.org

Bar Agrikultur 
Bib Gourmand vid Nytorget i Sardins gamla lokaler. baragrikultur.com

Vina
Liten charmig vinbar vid Greta Garbos torg. vinaaa.squarespace.com

La Vecchia Signora
En av Stockholms bästa italienska restauranger. lavecchiasignora.se  

Bananas
Napolitansk pizza i eklektisk inredning. bistrobananas.se 

Café Nizza
Avslappnad och cool fine dining av ägarna bakom Babette. cafenizza.se

Nook
Hyllad asiat på Åsögatan, mittemot Café Nizza. nookrestaurang.se

Folii
Älskad vinbar med utbud som uppdateras hela tiden. folii.se

Meatballs for the people
Bästa köttbullarna i stan. Ett måste för alla utländska besökare. meatball.se

Indio Sushi
Nikkeirestaurang på Kocksgatan i snygga lokaler. indio.se/kitchen

Punk Royale
Omtalad rock’n’roll-middag på högsta nivå. punkroyale.se