En omtyckt klassiker på Nybrogatan 38 och Nytorget 6, men den kan serveras på flera olika sätt. Mathias Pilblad, Bockholmengruppens kreativa ledare, visar hur man lagar fransk omelett som proffsen.

En omelett kan komma i flera olika former och smaker, men den klassiska franska omeletten spelar alltid i en liga för sig. Den är utgångspunkt för de omeletter som görs världen över. Sedan kan en omelett förstås fyllas och toppas med smarriga tillbehör som ost, skinka, lax, skagenröra, ja, varianterna är många. Precis som med många andra delar inom matlagning ligger vägen till den perfekta omeletten i att lära sig bemästra enkelheten.

Hemligheten är att färgen kommer från det brynta smöret och inte från pannan.

– Jag är skolad i den franska omeletten. Det är den jag har fått lära mig att göra genom åren som kock, berättar Mathias Pilblad, kreativ ledare på Bockholmengruppen.

Den franska omeletten, den naturella, sägs vara en av de svåraste att göra. Den ska vara jämnt gräddad. Utsidan ska vara mjuk, nästan slät medan insidan är krämig, likt äggröra.

– Jag är kluven till ytan. En fransk omelett ska egentligen inte ha någon färg, men jag vill  gärna att den har lite grann i alla fall. Hemligheten är att färgen kommer från det brynta smöret och inte från pannan, säger Mathias och fortsätter:

– En omelett ska inte smaka stekt ägg, den ska vara krämig. Det är världens enklaste recept men inte helt enkel att göra.

Både Nybrogatan 38 och Nytorget 6 har omelett med fyllningar på menyn, vilket har varit en succé sedan starten.

– När omeletten vänds upp på tallriken ser du om en kock har gjort det många gånger förut eller om det är en nybörjare. En perfekt omelett kräver erfarenhet.

Var har du ätit den godaste omeletten någonsin?

– Det var på KB som jag insåg storheten med omelett. På den tiden var KB en stjärnkrog, och omeletten serverades med en sås gjord på kalvsky som kokats på svag värme i två dagar. En bubbla var tredje minut i grytan. Såsen reducerades hårt, blandades med sockerkaramell och citronjuice, och kokades sedan upp igen med en dillkvist. Det kan ha varit världens godaste sås. Omelett med kalvsky på KB var magiskt!