Gå ut tillsammans, beställ tillsammans, ät tillsammans! Den bästa restaurangupplevelsen är den som delas med nära och kära. Nu vill vi ha rustik mat på stora fat.

I många år har det funnits en krogtrend med långa avsmakningsmenyer, genomarbetade små upplägg och fördjupande utläggningar om ursprunget för varje ingrediens. Nu börjar det vända. Någonstans i alla detaljer och presentationer har vi tappat bort måltidens syfte som social mötesplats, som näring för kropp och själ. Vi har blivit sugna på mindre information, mer matinspiration och mer känsla.

Mat som får vara mat, på tallrikar, inte på skifferplattor och mossbäddar. Eller ännu hellre kanske på stora fat som delas, som kalvlägg ”family style” på Paraden, en helgrillad spädgris på restaurang Agnes eller en rotisserieanka på Momofuku i New York.

Det som i usa kallas ”large format dining” dök upp, som så ofta händer, i New York och San Francisco ett par år innan vi såg det i Stockholm. Den kända kocken April Bloomfield, som har populära The Breslin inne på Ace Hotel på 29:e gatan på Manhattan, tillagar ett helt lamm för 10–12 personer som serveras vid bästa bordet mitt i restaurangen. Bloomfield presenterar maten själv men därefter lämnas gästerna mer i fred. Inga andra avbrott i måltiden, mer än för att vinka in ytterligare en flaska passande rödvin.

I en värld där vi alltid verkar sakna tid för att umgås med de människor vi bryr oss om blir den här sortens måltid en lyx. Sträck dig efter ytterligare en liten bit entrecôte, precis som du hade gjort vid en söndagsmiddag med familjen.

Det behöver inte vara svårare.