Susanne Berglund Krantz är en av Sveriges vassaste sommelierer. Sitt vinhjärta har hon i Spanien – här är hennes bästa tips.

Utmärkelserna täcker hallväggen i den eklektiska sekelskifteslägenheten hemma hos Susanne Berglund Krantz: ”Svensk mästare i sommelier”, ”Trophée Ruinart”, ”Lily Bollinger Award”, ”SM i spansk vinkunskap”. Den senare har hon vunnit fyra gånger, så där får hon inte tävla längre.
Susanne Berglund Krantz jobbade som dansare under första halvan av sitt yrkesliv, när hon lade skorna på hyllan var planen att bli dietist, men hon snubblade över en bartenderutbildning, kom i kontakt med en sommelier och sökte till Restaurangakademien. Hennes kropp var skapad för dans, men hennes smak- och luktsinne, visade det sig, var som gjort för vin.
I dag föreläser hon på Restaurangakademiens sommelierutbildning och jobbar som vinskribent, bland annat driver Berglund Krantz uppmärksammade sajten punkvin.se där hon recenserar Systembolagets exklusiva släpp i en inramning av gitarriff, dödskallar och punkiga outfits.
Susanne vill göra vin tillgängligt för alla, och riva de traditionella murarna.
– Vin ska drickas, inget man köper och ställer undan för att visa att man har hela samlingen, säger hon.

Varför älskar du Spanien?
– Det är sådan stor mångfald, trots att det bara finns runt 60 appellationer. Från Baskien med viner med syra som skär som knivar i halsen till mer långfatslagrade riojor. Och så sherry, världens mest underskattade vin.

Vad är det vi inte har förstått med sherry?
– Vi behandlar sherry som ett starkvin som serveras i små glas, men det är helt fel. En torr sherry, typ en fino eller en manzanilla kan drickas till vilken mat som helst utom desserter. Gärna till friterade skaldjur och tapas som queso manchego, mandlar och oliver. Sedan är regionen makalöst vacker med bodegor som ser ut som katedraler. Denna tradition! Detta hantverk!

Kanarieöarna är också ett dolt guldkorn?
– Ja, men som turist på de stora hotellen får du viner från fastlandet som görs i storprodukton. Åk runt på de lokala gårdarna! På vulkanön Teneriffa finns det makalösa, mineraliga viner på de lokala druvsorterna, och Lanzarote har sin svarta lavajord där vinrankorna är nedgrävda i små gropar med stängsel. •

Susannes spanska favoriter:
Pazo Señorans albariñoviner. Håller oerhört hög kvalitet rakt igenom, även på ingångsvinerna.”

López de Heredia i Rioja. Traditionell producent med både vitt och rött. Vina Tondoña är bästa gården.”

”Familjen Palacios i Valdeorras är fantastisk. När deras vita viner fatlagras i franska ekfat kan det bli förbluffande likt en fransk bourgogne.”

Bodegas Tradicion i Jerez. Bästa sherryn! Bra vardagssherry är Tio Pepe från Gonzalez Byass. Gillar också sherrybodegorna Maestro Sierra och Emilio Hidalgo.