En riktigt bra kvarterskrog gör mer än serverar mat till sina gäster. Den är en knutpunkt i sitt närområde – en självklar ingrediens i en gryta som fortsätter att koka år efter år. Varje dag jobbar vi för att hitta den där magiska känslan i alla våra restauranger i Stockholm. Inspirationen hittar vi överallt, självklart också från andra krogar. Därför vill vi dela med oss av tio kvarterskrogar i världen som får det att pirra till lite extra. Kort och gott, Världens tio bästa kvarterskrogar, enligt oss på Bockholmengruppen. Glöm inte att skriva upp dem. Enjoy!


Prune – New York
Trots sjukt många påtryckningar att exploatera sin rustika fransk-italienska matlagning i form av produkter, fler krogar, och matlagningsprogram fortsätter kocken Gabrielle Hamilton envist att driva en, och endast en restaurang med 30 sittplatser nere på Lower Eastside i New York. Hennes memoarer Blood, Bones & Butter är en klassiker i genren och restaurangen förärades ett avsnitt i Netflixserien The Mind of a chef. Ta ett bord eller slå dig ned i baren och åk med.
www.prunerestaurant.com


Robert & Louis – Paris
I myllriga Marais möter det konstnärligt bohema det modechica. Men på kvarterskrogen Robert & Louis känns det mer som att befinna sig i alperna. Träinredningen matchar old school-känslan som genomsyrar hela lokalen. Här sitter Robert och skriver i sina böcker över ett glas rosé samtidigt som köttbitarna fräser på den öppna elden. Ta med fördel plats i baren och stanna kvar efter stängning om du får, för om Robert är på humör kan det bli efterfest.
www.robertetlouise.com


La Briciola – Milano
På adressen Solferino 25 Via Marsala i Milano hittar vi kvarterskrogen La Briciola som sedan 40 år tillbaka lockar stadsdelen La Breras invånare. Gå framför allt hit på kvällen och ta in den härliga känslan med upplysta träd, brokiga lampor och annat skönt som förgyller rummet. Sätt tänderna i en milanesisk apertivo-antipasto-primo-secondo-middag och doppa näsan i den feta vinlistan.
www.labriciola.com


La Rosa Vermuteria, Palma
Fantastisk mat, stimmig stämning, bra priser, högt tempo och varierad publik.
Sedan 2015 är det skönt trångt på Vermouthbaren La Rosa på Plaza Weyler i Palma, en snygg retrokrog helt perfekt att slinka in på för ett par drinkar och några smårätter, eller att hänga kvar vid för en helkväll. Har nu fått systerkrogen La Rosa Chica.
www.larosavermuteria.com


Matilda’s – Playa Majagual, San Juan del sur, Nicaragua
Magisk liten hydda med ett tiotal stolar på stranden i San Juan del sur i Nicaragua. Matilda själv står och lagar allt på menyn, som ändras från dag till dag, à la minute. Hon har bara två plattor på spisen, så ibland hinner man med både en och två iskalla öl innan maten kommer.


Botin – Madrid
Penelope Cruz favoritkrog i sin hemstad är också världens äldsta. Sobrino de Botín började servera mat 1725, och visst, en utnämning i Guiness rekordbok lockar så klart en och annan turist. Men det råder inte brist på spanska farbröder och tanter här heller. 50 spädgrisar om dagen tillagas på restaurangen där Ernest Hemingway var sådan stammis att han blandade sina egna Martinis.
www.botin.es


Lure fishbar – New York
En stor meny med allt från skaldjur till dim sum, sallader och burgare. En cool blandad crowd av lokalbor i hjärtat av Soho. Att ägaren kommer in i träningstights och kramar om alla stammisar, vilket utgör cirka 90 procent av gästerna, gör inte upplevelsen sämre. Det kan vara här som New Yorks bästa burgare serveras.
www.lurefishbar.com


Primeur – London
Från början fanns varken telefonnummer eller bokningsmöjligheter på denna sjukt populära kvarterskrog i Londonavkroken Highbury som huserat i ett gammalt garage sedan 2014. Nu går det tack och lov att nå dem. Dagligt uppdaterad meny med lokala råvaror och ett fåtal rätter, community tables, blandad publik och finfin vinkällare. Franskinspirerat och den godaste kycklingen i norra europa. Michelin Bib Gourmand.
www.primeurn5.co.uk


T&K Seafood – Bangkok
Den som letar fisk och skaldjur stannar här, i ett skönt myllrigt hörn i Chinatown i Bangkok där uteserveringen sväljer halva gatan. Plaststolar och ihopfällbara stålbord som delas med andra gäster ackompanjeras av helångade fiskar, grillade räkor, krabbor och soppor i alla färger och former. Alltid smockfullt och med en ljudnivå som skojar med öronen lika intensivt som maten kittlar gommen.


Lo de Jesus – Buenos Aires
Det finns en och annan köttrestaurang att välja mellan i Buenos Aires. Och den som letar fine dining får leta vidare. Lo de Jesus i Palermo Soho är en gammal arbetarklasskrog som fått ett ansiktslyft publikmässigt, men konserverat värmen från förr. Svartvitrutiga golv, vita dukar, svarta träpaneler och handskrivna griffeltavlor… Detta är originalet i ett inredningskit som replikerats världen över om och om igen senaste 15 åren. Oxfilé och rödvin med en kvalitet och till priser som inte existerar någon annanstans.
www.lodejesus.com.ar