Storlek, tjocklek, djup, bredd, men framför allt… vilket material ska du välja när det är dags att investera i en ny stekpanna? Delikat guidar till sex av våra mest populära sorter.

GJUTJÄRN

Tål stryk, värme och alla former av redskap. Passar perfekt för allt som tillagas på hög temperatur och för långkok. Gjutjärn fördelar värme jämnt som inget annat material och pannorna överlever ofta flera generationer om man tar hand om dem på rätt sätt. Välj en panna med hyfsat tjock botten för maximal värmefördelning, och tänk på vilket handtag du väljer eftersom gjutjärnspannor blir oerhört varma. Skötseltips: Gjutjärnspannor är ofta förinstekta och har ett lager av fett som man ska vara rädd om, använd därför bara hett vatten och diskborste. Diska inte i maskin eller med handdiskmedel. Fetta in regelbundet.


KOLSTÅL

Kolstålpannornas egenskaper blir bättre ju mer du använder dem. Patineringen gör att stekytan till slut blir som en isbana där inget fastnar, men använd alltid matfett. Kolstålspannan tål hög värme och är perfekt för tillagning av proteiner som kött, fisk, ägg och omelett – och pannkakor. Funkar på alla sorters värmekällor, men börja på låg värme och höj successivt. Du kan använda alla sorters köksredskap i en kolstålspanna, men var lite försiktig med metall. Skötseltips: Akta dig för syror såsom citron, då dessa fräter bort patinan. Rengör med varmt vatten och torka ur med hushållspapper, diska inte i maskin eller med handdiskmedel.


ROSTFRITT STÅL

Hållbart, värmetåligt och slagfast material som tål de flesta redskap. För den som vill ha snabb och jämn värme är rostfritt stål det perfekta valet. Vanligtvis består botten av flera lager stål och aluminium, de är lätta att rengöra och inget fett sätter sig i pannan. Däremot är fett ett måste vid användning för att inte maten ska brännas vid. Bra också att veta med rostfritt stål är att proteinet till en början kan verka fastna i pannan, men när porerna stängs lossnar maten förutsatt att temperaturen i pannan inte är alltför hög. Skötseltips: Lättskött och lång livslängd. Kan enkelt rengöras både genom att diskas för hand med diskmedel eller ställas in i diskmaskinen.


NON STICK

En favoritpanna för många, och absolut, enkelheten med non-stick är till dess fördel. Snabb värmefördelning, stekning helt utan eller med väldigt lite fett och lätt att rengöra. Non-stickpannor är bäst på lägre temperaturer för till exempel fisk och grönsaker eftersom pannan slår sig lätt och beläggningen kan brännas och skadas vid för hög värme. Använd alltid redskap i trä, plast eller silikon för att inte repa beläggningen. Skötseltips: Diskas helst för hand med diskmedel. Efter några år kommer non-stickbeläggningen sannolikt tappa sina egenskaper och pannan behöver bytas ut.


KOPPAR

Snyggt som tusan! Och näst efter silver är koppar den metall som leder värme allra bäst, vilket gör att du får en snabb och jämn upphettning så du kan laga mat på medelhög temperatur och ändå få bra effekt. Kopparpannor kan skifta färg på grund av överhettning, men är annars stryktåliga och klarar av alla typer av redskap. Skötseltips: Handdiska med varmt vatten och diskmedel. Polera om du inte vill att koppar ska mörkna med tiden.


KERAMISK BELÄGGNING

Många goda egenskaper och en bra, stryktålig allroundpanna med släktskap till non-stick-pannorna. Den keramiska beläggningen är hård och stryktålig, men har även non stick-effekt. Tål höga temperaturer och behöver inte massvis med matfett, men värm upp pannan successivt. Keramisk beläggning tål alla sorters redskap, men var precis som med kolstål lite försiktig med metall. Skötseltips: Diska för hand med varmt vatten och diskmedel.