Josephine Bornebusch, 38, är en av Sveriges främsta skådespelare, regissörer och manusförfattare, senast aktuell med sin egen succéserie Älska mig på Viaplay. Josephine bor i city med sin man Erik och deras två barn. Restaurang Spanjorskan har hon en alldeles speciell relation till.

När var du på Spanjorskan första gången?
– Jag och min man hade vår avskedsfest på Spanjorskan när vi skulle flytta till New York för några år sedan. Restaurangen skulle precis öppna och eftersom jag känner Peder Smith som är en av Bockholmengruppens grundare föreslog han att vi skulle ha vår avskedsfest här så att de kunde passa på att ”testköra” krogen. Vi hade bestämt att vi skulle ha amerikanskt tema på festen, men det var inget hinder. Det hängde amerikanska vimplar och stod typ 40 personer i cowboy-hattar och kepsar med texten ”Zetterbusch for president” på uteserveringen. Samtidigt gick folk förbi ute på gatan och undrade om det var den officiella öppningsfesten för den nya spanska restaurangen på Östermalm.

Vad hade ni för mat?
– Paella, givetvis. Och pan con tomate.

När upptäckte du att du älskar Spanien?
– Jag har varit där ganska mycket, även under mina barndomsår, men det kom framför allt när vi köpte hus i Malaga. Man älskar ju att vara på en plats så länge att man börjar hitta guldkornen, att man blir en local. Nu är jag i Spanien två-tre gånger per år.

Några favoriter från spanska köket?
– Gambas och bläckfisk. Pimientos de padrón. Chark och ostar. Det blir ofta gazpacho till lunch och något på grillen på kvällen, typ fisk eller skaldjur. Men det ska sägas att det inte är jag som lagar maten i vår familj. Aldrig.

Vad gillar du för typ av krogar?
– Jag gillar när det är härlig stämning och skön miljö, mycket folk, puls. 

Och det är det på alla Bockholmengruppens krogar, inte bara Spanjorskan. Jag har även varit mycket på Nybrogatan 38 och Nytorget 6. Sen gillar jag att det är jäkligt bra mat till en vettig peng. Jag älskar att käka smårätter, så att man kan få en sked av allt i stället för att behöva bestämma sig exakt vad man är sugen på.

Vad krävs för att du ska bli stammis?
– Att det är skön ambiens, och att det ligger nära. När man har barn vill man kunna smita ner snabbt och ha trevligt. Men man vill också kunna ta med barnen och då får det inte vara för mycket fine dining. Jag gillar också när det är blandad klientel, att alla är välkomna.

Vad är viktigt när man äter på film?
– Att det ser ut som det gör på riktigt. Ska man filma en middag så måste man äta en middag. Det är också bra om maten håller sig länge eftersom folk ska palla att äta under 45 tagningar. Grytor brukar funka, då kan man kan äta några skedar utan att det syns mellan tagningarna. Det är svårare med köttbullar. Som skådis gillar jag sallad, det kan man äta under många tagningar utan att må illa. Som regissör jobbar jag färgkodat, då är det viktigt vad maten har för färg i scenen.  

Världens bästa matfilm?
– Dinner Rush, man verkligen känner doften av maten. Man vill vara med där i köket och sitta vid bordet. Sideways är också härlig, och serien The Trip så klart. Magisk.


Namn: Josephine Bornebusch
Ålder: 38
Åt och drack: Tempura de Broccolini med salsa romesco och Gambas al alljlo med salsa de judia negra, chili och aioli. Drack cava.
Familj: Maken Erik och två barn
Aktuell: Sjätte säsongen av Solsidan, andra säsongen av Älska mig (där även remakerättigheterna har sålts till USA), samt en ny serie, ett relationsdrama med Jonas Karlsson, som börjar spelas in i april.