OS-guld, VM-guld, Bragdguld, världsrekord och totalt 72 mästerskapsmedaljer är några av de meriter som står på Therese Alshammars fulltecknade cv. Så hur äter en av världens bästa simmare genom tiderna? Delikat pratar mat och träning med Alshammar över en vegansk curry på hennes stamkrog Paraden.

Hur blev du stammis på Paraden?

– Jag bor nära och började gå hit redan när restaurangen öppnade. Då hade jag en vän som jobbade här. Nu jobbar en annan av mina vänner här: sommelieren Filip Weidlitz (som berättar om sitt bästa vinminne på sidan xx). Han är också simmare och det är så vi känner varandra. Även Bockholmengruppens ägare är fysiskt aktiva och uppmuntrar personalen att röra på sig, det tycker jag är viktigt. Numera kommer jag hit så ofta tillfälle ges, helst tillsammans med min familj. Vi sitta på övervåningen, om jag är jag ensam så gillar jag det lite avskilda bordet vid baren.

 

Vad definierar ett bra stamställe?

– Det måste vara välkomnande och lättillgängligt. Man ska nästan kunna komma i mjukisbyxor. Och så uppskattar jag att man inte behöver boka bord. Jag som har två småbarn och mycket att göra hinner aldrig tänka på det. Personalen betyder också mycket för ett ställe och jag gillar det personliga bemötandet här. Men jag vill inte ha bättre service bara för att jag är känd, personalen måste vara lika trevlig mot alla gäster.

 

Vad brukar du beställa?

– De vegetariska rätterna. I perioder äter jag veganskt, men annars äter jag vegetariskt och fisk. Ofta säljer restaurangernas vegetariska rätter sämre än kötträtterna och jag tycker att det är viktigt att beställa dem, så att de finns kvar. Det är en fråga om hållbarhet och omsorg om miljön. Jag är en förrättsperson och kan beställa tre förrätter, men jag hatar mellanrätter. Det måste finnas möjlighet att beställa en större varmrätt om jag vill. Efterrätter blir jag mindre och mindre intresserad av med åren. Annars gillar jag frukost, det är dagens bästa måltid. Jag älskar att äta frukost ute och har fått barnen att gilla det också. När jag tävlade bodde jag i Australien och USA i perioder, där finns ett fantastiskt frukostutbud. Hemma äter jag oftast havregrynsgröt med chiafrön, gärna avokado och jordnötssmör, nyttig mat som man står sig länge på.

 

Vilken är din favoriträtt?

– Hemma har vi ett bananbröd som vi bakar ofta, ute tycker jag att råraka är väldigt gott. Det beställer jag om det finns på menyn.

 

Vad dricker du helst till maten?

– Om jag dricker vin så dricker jag pinot noir. Jag tycker inte om vita viner, även om de egentligen passar bättre till den typen av mat jag äter. Rödvin är mycket godare och dessutom bättre för hjärtat. Jag skulle inte dricka vin till lunchen, det tar emot. Då dricker jag vatten. En gång när jag var i Frankrike på en tävling, skulle alla simmare först äta lunch tillsammans. Det serverades vin till maten, utan att någon tyckte att det var konstigt. Alla simmare drack vin, sen gick de och tävlade.

 

Äter du annorlunda nu än när du tävlade?

– Nej, jag är fortfarande väldigt hungrig av mig. Jag tränar lagom mycket nu, annars är det ingen större skillnad på hur jag lever. Jag är lite yrkesskadad, maten måste vara bra för mig och min kropp. Jag äter till exempel inte chips, men jag blir inte sugen på det heller. Jag är intresserad av mat och hälsa och vill leva länge och vara frisk. Många tror inte att man kan vara vegetarian och tävla på elitnivå, men jag presterar lika bra utan kött. Jag slutade äta kött när jag var 19-20 och bodde granne med ett slakteri i Australien. I dag är de flesta restauranger jätteduktiga på att laga vegetariska rätter, så var det inte på den tiden.

 

Har du något matminne kopplat till en tävling?

– Nej gud, när man tävlar bor man ofta på dåliga hotell där man aldrig vet vad som kommer att serveras. Det jag längtade efter mest när jag kom hem efter en tävling var att få bli serverad ett mål god, lagad mat. Någon gång har jag firat en seger med en Twix. Men jag var alltid duktig på att ha med mig snacks och mellanmål, det är jag fortfarande. Om jag vet att jag ska sitta i en bil hela dagen tar jag alltid med mig torkad frukt, nötter och energibars. Jag skulle aldrig stanna vid en mack och köpa en korv med bröd.

 

Hur tränar du idag?

– Jag jobbar med ett företag som sysslar med friskvård och det är fortfarande en väldigt viktig fråga för mig. Eftersom jag har två barn är det svårt med rutiner och jag märker att om jag inte får träna så påverkar det både mitt humör och mitt mående. Så även om jag inte längre tävlar, utan bara tränar för att må bra, har jag ett schema för träningen. Helgerna är fria, annars har jag en aktivitet varje dag. Två dagar är simning, två dagar löpning och en dag är styrketräning. Man mår inte bra av att elitträna, man ligger hela tiden på gränsen till vad kroppen klarar av. Man är trött och slut men fortsätter att träna och till slut toppar man formen. Det är som den svenska vintern: först är allting hemskt, men sen kommer våren och då blir det underbart.

 

Namn: Therese Alshammar

Ålder: 44

Åt och drack: Vegansk curry med blomkål, spetskål, kikärtor, lime, nudlar och tunnbröd. Bröd. ”Jag älskar brödkorgen här, särskilt det mörka brödet”. Drack vatten.

Bor: Vid Karlaplan.

Familj: Sambo med frisimmaren och tidigare tränaren Johan Wallberg, två söner som är 8 och 4 år.