Filip Wiedlitz är 24 år och sommelier på Paraden Kvarterskrog, navet i korsningen Erik Dahlbergsgatan och Valhallavägen. Han minns vinbaren La Fisna i Madrid med kärlek, och helst av allt bilar han i Bourgogne. Men vilken favoritflaskan på Paradens vinlista?

Berätta om en speciell vinupplevelse.

– I höstas lyckades jag åka till Madrid för att hälsa på en av mina bästa vänner som studerade där. Han tycker att det är kul att låta mig styra vart vi ska när vi ses. Den här gången ville jag gå till vinbaren La Fisna Vinos efter att Jancis Robinson, som är en av världens största vinskribenter, hade tipsat om den. Väl där beställer vi in en flaska garnacha från kultproducenten Comando G, ett vin som odlats i bergskedjan Sierra de Gredos strax väster om Madrid. Det var helt otroligt, med hög syra och fräschör. Ägaren till baren gillade vårt vinval så mycket att vi fick sitta kvar hela kvällen. Det blev många bra samtal.

Är det Spanien som är ditt bästa vinland?

– Egentligen inte. Även om det finns mycket att upptäcka där, med nya generationens vinmakare. Men jag lutar mer åt Frankrike, och helst gamla klassiska viner. Ett vin som ligger mig varmt om hjärtat på Paraden är ett Bordeauxvin från producenten Château Vieux Mougnac. Det är ett äldre par som är otroligt ambitiösa och kärleksfulla. En gång var jag med under ett gästspel på deras slott, där vi drack deras viner till mat lagad på lokala råvaror. Det var en otrolig upplevelse.

Har du något dåligt vinminne?

– Inte när jag själv druckit vin, men en gång skulle jag servera en flaska mousserande vin till ett sällskap. Vad jag inte visste var att flaskan hade förvarats varmt och kallt om vartannat, så när jag skulle öppna den sprutade vinet ut över hela bordet. Jag försökte garva bort det, men ville helst gå och gömma mig.

Om du skulle åka på en vinresa imorgon, vart skulle den gå?

– Till Bourgogne, från Chablis till Beaujolais. Klimatförändringarna påverkar det området så mycket att det blir allt svårare att både tillverka och få tag på viner därifrån. Många gäster beställer fortfarande gärna Chablisviner, men de blir bara dyrare och mer sällsynta. Det finns massa härliga alternativ, som Muscadet från västra Loiredalen.

Vem delar du helst en flaska med?

– Mina närmaste vänner och min sambo. Vi är ett gäng på fem-sex personer som alla jobbar inom krogbranschen och är väldigt intresserade av vin. En i gänget har ett landställe i Dalarna och dit åker vi så ofta vi kan. Alla tar med sig tre flaskor var och så lagar vi mat och dricker vin ihop. Ibland utgår vi från ett tema, som när vi åt skaldjur och alla tog med sig champagne. Vi smakar, diskuterar och man lär sig alltid något nytt. Det är kul.

 

Filip Wiedlitz, 24 år, sommelier på Paraden.

Kan inte välja mellan rött och vitt vin, det är tillfället som får avgöra, men föredrar mer eleganta viner. Älskar pinot noir och Bourgogneviner.