Ta en tur bland klassiska rätter, miljöcertifieringar, latinska namn och historiska anekdoter. Välkommen till en skaldjursskola från A till Ö.

 

 

Augusti
Den klassiska kräftpremiären äger rum i början av augusti (första onsdagen enligt vissa) när kräftorna är fina och fyllda med rom. Kräftskivan fick sitt genombrott på 1960-talet och ordet ”skiva” användes första gången 1931 i DN och syftar till den dukade bordsskivan.

Bergfalk & Co
Bockholmengruppens leverantör av skaldjur grundades redan 1840 av Anders Gustaf Bergfalk och är en av landets mest anrika. Bergfalk & Co är certifierade inom Krav, MSC, ASC och IP-livsmedel.

Cap-Ferret
Frankrikes motsvarighet till Fårö. Åk en timme från Bordeaux till den naturliga havsbassängen Bassin d’Arcachon och ät ostron i världsklass. Myten säger att de kan vara dödligt goda.

Djurgårdsbrunn
Slink in på anrika Djurgårdsbrunn och ta en skagen på rågbröd med krispig gurka, sallad och pepparrot. En klassisk skagenröra görs på räkor, majonnäs, crème fraîche, citron och dill.

Emerald Cove
En av de cirka 30 ostronsorter som du kan välja mellan på legendariska Grand Central Oyster Bar i New York. Restaurangen har funnits sedan 1913 och har varit ett självklart stopp för ostronälskare sedan dess.

Färskhet
Tillgängligheten på skaldjur har blivit större av många anledningar, men kanske främst genom tekniken med avancerade kyltransporter. På 70- och 80-talet var det i princip omöjligt att få tag på färska skaldjur i Stockholm vissa månader.

Göteborg
Göteborgs Fiskauktion är Sveriges största. Den har ägt rum sedan 1910 och varje dag ringer klockan 06.30. Det säljs cirka 20 ton fisk och skaldjur från Sverige, Norge, Danmark och Färöarna på auktionen.

Homarus gammarus
Det latinska namnet på hummer. Det mäktiga djuret uppträdde för 300 miljoner år sedan, vilket innebär att den kommer från dinosauriernas tid.

Is
Färska skaldjurens bästa vän.

Jättehummer
Den största hummern som någonsin har dokumenterats, enligt Guinness world records, vägde nästan 20 kilo, var drygt 122 centimeter lång och gissningsvis runt 100 år gammal. Den fångades utanför Kanada 1977.

Kammusslor
Mums! Testa Spanjorskans Volandeiros, små kammusslor från Galicien som serveras med blomkål med smak av citron och tryffel och krispigt stekt bacon.

Leonardo di Caprio
Odlade fisk och skaldjur fick ett affischnamn i USA när Leonardo di Caprio investerade 3 miljoner dollar i företaget Love the Wild 2017. Jämfört med resten av världen äter amerikaner knappt en tredjedel så mycket fisk och skaldjur.

Moules Frites
Belgiens nationalrätt. Under höstsäsongen kan du få 70 olika varianter på den klassiska Brysselrestaurangen Le Zinneke i Stockholm. Prova!

Nej!
1922 folkomröstade Sverige om ett totalt rusdrycksförbud. Kräftorna blev valaffischargument med en numera klassisk slogan: Nej! Kräftor kräva dessa drycker! 50,8 procent av svenskarna röstade mot förbudet.

Ostron
Svenska flatostron är internationellt kända för att hålla otroligt hög klass smakmässigt, bra sälta, hög fräschör och perfekt tuggmotstånd. 90 procent av de svenska ostronen plockas i vatten utanför Grebbestad och indelas i storlekskategorin 0-3 där 0 är störst.

Paella
Vår favoriträtt för familjemiddagen är Paellan som har ätits i Spanien sedan 700-talet när invandrade araber började odla ris i området kring Valencia. Till en paella tar man vad man har, men de vanligaste skaldjuren i en paella är gambas, bläckfisk, musslor och havskräftor.

Q Skär
Skaldjursrestaurang på bryggan i Grebbestad som firade tio år 2019.

Rom
Den som gillar rom siktar in sig på september och oktober när alla skaldjur är på topp. Räkorna har rom i huvudet, kräftorna har rom i kroppen, krabban är som saftigast och musslorna är stora, fina och vackra.

Spårbart
Som kund i en fiskbutik eller gäst på restaurang ska du alltid kunna få information om skaldjurens ursprung. Namn, latinskt namn, var den är fångad eller odlad, samt hur den är fångad är basinformation som måste finnas och synas i en fiskaffär.

Tina
Hummerpremiären äger alltid rum första måndagen efter den 20:e september. Fram till den sista november är det sen tillåtet att fiska hummer – men endast med hummertina som redskap. I Bohuslän har hummerpremiären samma dignitet som älgjakten.

Umami
Den femte grundsmaken bredvid sött, surt, salt och beskt, som upptäcktes 1908. Smaken kommer från glutamat, som finns naturligt i bland annat skaldjur, framför allt pilgrimsmusslor.

Vitellus
Under romartiden föddes myten om ostronet som afrodisiakum och ostronen fick sin dekadensstatus. Här föddes också idén om att odla ostron. Kejsar Vitellius sägs ha proppat i sig ostron dagligen.

WWF
Ladda ned WWF:s fiskguide som app för att ha koll på vilka skaldjur och fiskar du kan äta och inte.

Yuzumajonnäs
Perfekt tillbehör till en skaldjursplatå för den som vill sätta asiatisk twist.

Zink
Livsviktig mineral för immunsystemet och ämnesomsättningen. Ostron är det livsmedel som har absolut högst innehåll av zink. Andra mineraler som är vanliga i skaldjur är kalcium, magnesium, selen och jod.

Ål
Nej, precis, ålar har inget med skaldjur att göra. Det är en långsträckt strålfenig fisk.

Äkta räkor
Det korrekta familjenamnet (på latin Caridea) som innefattar flera tusen arter av räkor, bland annat nordhavsräkan som är den vanligaste räkan på svenska tallrikar. Jätteräkor, lysräkor och musselräkor tillhör däremot andra familjer.

Övning
Öppna ostron är en konst som kräver lite träning. Använd handduk eller arbetshandskar och var försiktig. Hitta sprickan och vicka in kniven vid det så kallade gångjärnet, knixa upp skalet och skär av muskeln. Övning ger färdighet.