Smågodis i alla regnbågens färger, äppel- och saffranskaka, chokladmousse med hallon, cheesecake med punchrussin, chokladtryfflar i tre våningar… I dessertrummet på Djurgårdsbrunns värdshus möter godisbutiken i Pippi Långstrump Kalle och Chokladfabriken! Årets julbord bjuder nämligen på extra allt: Snöfall inomhus, snapsvisor och allsång med liveband, blinkande dekor och en av Stockholms mest ambitiösa bufféer med över 140 rätter. Den som vill kröna kvällen köper med sig en klassisk jultröja à la Clark Griswold på vägen ut i den lilla butiken som säljer tindrande rekvisita.

Sagoland på Djurgårdsbrunn!

Bild 1 av 5

Tobias Nystrand är kökschef på Djurgårdsbrunn, han ser julbordet som en extra klapp till sina gäster.
– I år bjuder vi på något som är roligt och lite annorlunda! En blandning mellan den klassiskt svenska värdshusjulen och amerikanskt glitter. Om man har bokat Djurgådsbrunn utan att ha läst om oss och är van att komma hit så får man nog en liten överraskning. En extra julklapp!

”Extra allt” är temat, hur avspeglas det i matten?

– Ett klassiskt julbord har runt 90 rätter, vår buffé innehåller över 140, så vi har storsatsat för att verkligen kunna bjuda på det där lilla extra som syltor, patéer, sillar och laxar i alla dess former.

Några extra härliga, lite udda rätter från buffén?

– Citronsillen är fantastisk. Och svartvinbärsgravade laxen. Sen är det kul att vi också kan bjuda på grisfötter, oxtunga och vilthjärta. Från desserbordet skulle jag ta äppelsaffranskakan med mandelgrädde. Personligen tröttnar jag aldrig på Jansons frestelse, sen gillar jag revbensspjäll, krispiga med sirap och alla julkryddor, och köttbullarna så klart.

Vad är roligast med julen?

– Det är hetsigt – fast på ett kul sätt. Vi har kapacitet att servera 16 000 gäster fram till den 21 december som är sista julbordsserveringen, så det är klart att det är en del att göra. Men vetskapen att det är en kort period gör att man kan njuta av det.