Den perfekta finalen på vilken middag som helst stavas Crème brûlée. Delikat bjuder på receptet till desserternas dessert som får avsluta nyårsmenyn 2020 – en kväll när vi blickar framåt mot ett nytt år med nya möjligheter. Låt det smaka!

Kanske är det kombinationen av det knäckiga och det krämiga som gör det. Eller den snygga färgen och formen. Den perfekta temperaturen, eller helt enkelt den lena smaken. Crème brûlée kittlar utan tvekan alla sinnen och är en perfekt avslutning på vilken middag som helst. En klassiker vars ursprung sägs dateras så långt tillbaka som 1691 och kokboken Le cuisinier roïal et bourgeois, skriven av den franska societetskocken François Massialot som lagade middagar åt både kungligheter och adeln. Att göra en egen Crème brûlée är inte svårt, och låt dig inte avskräckas av själva bränningsmomentet. Ha is i magen och håll lagom avstånd så kommer det gå som en dans. Vi serverar Crème brûlée på samtliga våra krogar. Ibland kryddar vi med apelsin och kanel, och hux flux har vi fått den katalanska varianten Crema catalana.

 

Recept på Crème brûleé till 6 stycken portioner

Mjölk: 1 deciliter
Grädde: 5 deciliter
Socker: 65 gram
Äggulor: 6 stycken
Vaniljstång: 1 stycken
Råsocker till bränning

För att göra Crema Catalana addera även:
Kanelstång: 1 stycken
Apelsinskal: Från ½ apelsin

 

 

Så här gör du

  1. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång, kanel och apelsinskal. Under tiden vispar du upp ägg och socker.
  2. Slå den varma gräddmjölken över äggen under vispning.
  3. Häll smeten i formar, cirka 10-12 centimeter breda och två centimeter djupa. Det är viktigt att inte ha för djupa formar eftersom smeten då får svårt att sätta sig. 
  4. Baka på 92 grader i cirka 1 ½ timme tills smeten har satt sig. Alla ugnar skiljer sig och gradantalet kan därför variera. För kort tid i ugnen gör smeten för lös, och för lång tid gör den för stabbig. Formen ska inte dallra för mycket i mitten. Om du är osäker: låt den hellre gå lite för länge annars går den inte att bränna av.
  5. Låt svalna. Den perfekta Crème brûléen serveras rumstempererad.
  6. Bränn av. Man vill få en helt slät bränning, och därför är det viktigt att det endast är ett lager med råsocker, så häll bort överflödigt socker. Bränn gärna utifrån och in, för handen i mjuka cirkelrörelser och håll inte lågan för nära sockret, cirka 20 centimeter är ett bra avstånd.
  7. Låt svalna en kort stund, men inte för länge. Knäcket håller sin perfekta konsistens i cirka 15 minuter, därefter kan det börja mjukna.