Från klassiska Rivieran till ett somrigt Stockholm: rosévin fungerar lika bra som lättsam aperitif i solen som till en grillad havsaborre med tomatsallad. Men vilken sort dricker vi mest?

Rosévinet förknippades under en period enbart med soliga dagar på franska Rivieran. Känslan av lyx och flärd lever kvar men numera är rosévin en etablerad dryck för alla tillfällen. Det är kanske därför rosévinet gått om vitt vin i popularitet i Frankrike, och vi svenskar njuter av rosévin som aldrig förr. I Sverige såldes förra året över 14 miljoner liter rosévin, att jämföra med de drygt 11 miljoner liter rosévin som såldes 2012. Frankrike är i topp med dubbelt så stor försäljning av roséviner som tvåan och trean USA och Chile. De viner som uppskattas allra mest är de laxrosa, matvänliga varianterna från Provence som passar perfekt till fisk eller en fräsch sommarsallad . De flesta roséviner som produceras i dag har en ljusrosa ton, och även om färgen främst är synonym med vinerna från Provence, kommer de igen i vinerna från Nya världen men också i de spanska, tyska eller italienska rosévinerna.

– På Rivieran säger fransmännen att ”rosé is the champagne of the day”, säger Jan Thorén, vd på Ward Wines och expert på roséviner.

Thorens relation till roséviner går via goda vänner i Saint-Tropez, som han har besökt genom åren. På mytomspunna Le Club 55 har det serverats rosévin i 60 år.

– Saint-Tropez var en fiskeby fram till 1950-talet och blev uppmärksammad tack vare att Birgit Bardot och Jean-Paul Belmondo spelade in filmer där. På Pamplona Beach låg ett strandhus där ägarinnan lagade mat åt filmteamet. Alla undrade varför kvinnan inte öppnade en restaurang. Och så kom Le Club 55 till, berättar Jan.

Vi svenskar är ett soltörstande folk och efter en lång vinter längtar vi ut.

– Jan Thorén, VD Ward Wines

Som vinimportör märkte han att kopplingen mellan Frankrike och rosévin fanns även hos många kunder i Sverige.

– Ja, det fanns en stor igenkänningsfaktor från dem som reser till franska Riveran, berättar Jan.

Men vad är hemligheten bakom rosévinets ökade försäljning och framgång i Sverige de senaste åren?

– Vi svenskar är ett soltörstande folk och efter en lång vinter längtar vi ut, säger Jan.

Även om rosévinet främst förknippas med Provence görs förstås utmärkta rosa drycker världen över. Frankrike har en särställning med sina matvänliga roséer och roséchampagner. Från nya världen som USA, Sydamerika och Nya Zeeland kommer de lättsammare och lite fruktigare rosévinerna. Men de mest exklusiva är även de från Provence med vinhus som Chateau d’Esclans och Domaine Ott i topp.