Därför älskar vi hundar på krogen!

När kvarterskrogen Paraden öppnade på Erik Dahlbergsgatan 2016 var den ett välkommet tillskott på övre Östermalm, en stadsdel där hunden verkligen lever upp till epitetet människans bästa vän. Självklart är gästernas hundar också en naturlig del av stämningen i baren och matsalen. Ken Thiang, 32, är restaurangchef på Paraden och har varit med sedan starten.

Hur kommer det sig att hundar blev ett så naturligt inslag på Paraden?
– Hundar har alltid varit ett naturligt inslag i Bockholmengruppen. Det bästa exemplet är kanske gruppens eget vin som pryds av en av ägarna och hans hund Elsa. I folkmun även kallat ”hundvinet”. Att just Paraden blev ett ställe som välkomnar hundar var delvis för att vi ligger i ett hundtätt område, men också för att flera av våra anställda själva hade hundar och tyckte det vore nice med ett ställe där de fyrbenta vännerna var lika välkomna som de tvåbenta.

På vilket sätt bidrar det till stämningen på restaurangen?
– Det bidrar väldigt mycket, oftast sprider en hund glädje och skratt bland både anställda och gäster. Ett lysande exempel är vår stammishund Frankie som bor vägg i vägg och som är hos oss flera gånger i veckan. Så fort Frankie kommer in genom dörren blir vi så glada, både vi och han. En hund hjälper också till så att främlingar börjar prata med varandra, via hunden.

Beter sig hundarna också som stammisar, känner de igen sig när de kommer in på restaurangen?
– Haha det stämmer verkligen, ett exempel är just Frankie som är energisk, hälsar på alla och vill vara med överallt. Paraden är Frankies andra hem och här trivs han som handen i handsken.

Får de något att äta och dricka också, eller får de bara vara med?
– Hundarna blir alltid serverade en vattenskål och lite hundgodis. Nu när det blir kallare ute lägger vi även ut en filt åt dem så att det inte blir så kyligt på vårt stengolv. Sen har vi hundglass i smakerna ”Lickin liver” och ”Slickin salmon”, som många uppskattar.

Varför är det så sällsynt på restauranger i Sverige tror du?
– Det är nog en fråga om mentalitet och inställning. Vi ligger i ett område i Stockholm där ägandet av en hund är väldigt vanligt, och vi vill alltid välkomna alla till oss oavsett om de är två- eller fyrbenta. Sen finns det absolut de som inte är lika kära i att vi har hundar inne på restaurangen, men då erbjuder vi också hela övre våningsplan där hundar dessvärre ej får vara.

Minns du någon rolig händelse på Paraden som inkluderar en hund?
– En av våra tidigare barchefer, Kirre, hade en hund som hette Puck. Puck var en av våra första stammishundar och numera har vi ett porträtt av henne upphängd på Paraden. Vem vet vi kanske börjar med en porträttvägg där alla våra hundstammisar hamnar så småningom…