Så sätter du detaljerna i den klassiska dressingen

Du kan variera i oändlighet efter tycke och smak, men balans är nyckelordet – den ska vara syrlig men len. Och precis som med alla annan matlagning måste även vinägretten få både kärlek och känsla. Glöm inte att vispa mellan varje steg för att lösa syran och saltet.

Basingredienser
En del vinäger (1 dl)
Två delar olja (2 dl)
En matsked sött (till exempel honung)
En halv matsked salt
Örter efter tycke och smak


1. Vinägern
Du kan i princip använda vilken sorts vinäger som helst, men till en klassisk salladsvinägrett kan det vara trevligt med champagnevinäger. Den har inte samma typ av sura toner som du lätt får med en vanlig vitvinsvinäger. Generellt är fruktvinäger behagligare att använda till vinägrett, men vinägersorten beror också på hur vinägretten ska användas. Till en tjockare eller emulsionsliknande dressing som majonnäsdressing eller ceasardressing kan det vara bra med en surare, kraftigare vinäger för att den ska bryta igenom på ett sätt som skiljer sig från en klassisk salladsvinägrett.


2. Saltet
Saltsorten spelar ingen större roll. Men man vill att saltet ska lösa sig i vinägern innan man har i oljan, och då kan det vara lättare att använda ett finare salt. Annars måste man veva runt saltet länge.


3. Sötman
Sötman ska bryta av det sura i vinägern. I en klassisk fransk salladsvinägrett använder man honung till sötman, men det kan lika gärna vara agavesirap, rent strösocker eller till exempel muscovadosocker. Och gillar du jättesurt behöver du inte ens använda sötma.


4. Oljan
På samma sätt som med vinägern så väljer du olja efter hur vinägretten ska användas. Du kan ha rapsolja eller någon smaksatt olja. Grundregeln är: ju mer smak på basen, desto mindre smak på oljan. Olivolja är gott till sallader eller en bit mozzarella. Ska du äta något smakrikt, som soltorkade tomater eller något med mycket vitlök kanske raps- eller solrosolja passar bättre. För en potatissallad kan det vara gott att smaka upp med lite dijon och då behövs inte heller en olja som smakar så mycket.


5. Örter och kryddor
Den klassiska franska vinägretten innehåller en klick dijonsenap. Svartpeppar ger kryddighet, annars är örter och kryddor som persilja, gräslök eller dragon vanliga. Du kan också ha i chili, vitlök, soltorkad tomat eller dragon. Kryddningen beror på vad du har för personliga preferenser och om vinägretten ska användas till kött, fisk, fågel eller vegetariskt.