Ida Bjärkstedt, kock på Paraden, om måltiden hon aldrig glömmer.

Ida Bjärkstedt håller i trådarna i köket på kvarterskrogen Paraden på Valhallavägen. Som sous chef och frukostansvarig är hon ansvarig för upplägg och ruljangs. 05.30 varje morgon öppnar hon dörren till köket och sätter igång med att koka ägg och gröt, blanda röror och baka bröd. Hon glömmer aldrig när hon åt fyllda potatisar på en stimmig gatuloppis i Chile.

Vilken restaurang drömmer du om att äta på?
– Jag gillar verkligen sydamerikansk mat och Peru är absoluta favoriten. Central skulle vara fantastiskt att få äta på. Det gick inte senast vi var i Peru för min son var bara sex månader, och det passar sig inte att dra med en sån liten på fine dining, men nästa resa kanske. Jag vill också åka tillbaka till La Mar där vi lyckades klämma in oss med barnen och äta fantastisk ceviche och andra skaldjursrätter.

Vilken är din livs bästa måltid?
– Papa rellenas (fylld potatis) på gatan mitt i en fullpackad gatuloppis i Chile. Vi skulle kasta i oss något snabbt för att barnen blev hungriga och gick förbi ett gatustånd som vi chansade på. Kombinationen av värmen, musiken som ljöd överallt, de kryddiga såserna, den krispiga ytan på potatisen och fyllningen som var både lite söt av löken och den mättande med färsen… Det var helt oslagbart.

Du är ansvarig för frukosten på Paraden, vad äter vi på morgonen?
– Fröknäcke med prästost och avokado är stående på menyn och väldigt populärt. Sen har vi andra rätter som plötsligt dyker upp och blir en succé. Som vår Ninjafrukost bestående av två stekta ägg, halv avokado och en halv grapefrukt. Den är döpt efter våra stammisar som driver Ninjaplast. Även Äggröra Jalla är en riktig hitt: en skiva lantbröd med äggröra som toppas med skivad jalapeños och riven cheddar.

Vad äter du själv till frukost?
– Jag börjar dagen med liten portion gröt med mjölk och äppelmos. Sen får man inte glömma “second breakfast” som kommer på jobbet när jag provar kvaliteten på våra rätter för att se att de är fräscha och välsmakande.