Kocken Pontus Frithiof minns mediemogulen Jan Stenbecks matvanor.

Jan Stenbecks förkärlek till mat och dryck är omtalad, och när han var hemma i Sverige åt han oftast på Pontus in the Green House, restaurangen som låg i Stenbecks egen fastighet i Gamla Stan, och som drevs av prisbelönta kocken Pontus Frithiof. I dag driver Bockholmengruppen kvarterskrogen Österlånggatan 17 i samma lokal, och chambre separéen, “Stenbeckrummet”, på andra våningen, där mediemogulen själv intog många av sina måltider finns kvar. Pontus Frithiof säger att han skulle behöva ett eget magasin för att få plats med alla minnen från tiden i Gamla Stan.

– Ett roligt tillfälle var när Jan fick en kompis som ville äta middag bredvid honom i bardisken, jag tror de åt pannbiff med lök. Problemet var att det satt ett annat sällskap bredvid som ogärna ville flytta sig. Sällskapet blev dock erbjudna en flaska Krug och en flaska Chateau d’Yquem för att flytta sig två stolar till vänster. Efter det erbjudandet dröjde det inte länge innan de hade bytt platser, och Jan och hans kompis kunde äta sin pannbiff.
En annan gång var Elaine Paige och Tommy Körberg med vid bordet i chambre séparéen, detta var under Chess storhetstid. Efter flera flaskor vin började de sjunga ur Chess så att taket lyfte, och matsalen tystnade. Episkt.

Stämmer det att det finns luckor i dörren till séparéen så att mat och dryck kunde skickas in för att gästerna inte skulle störas?
– Jajamen, det fanns en ringklocka för service och luckor i dörren som man kunde nyttja. Men det är sannolikt inte något som användes ofta, eftersom det var rätt opraktiskt för dem som satt i chambre separéen.

Det sägs att Stenbeck hade en egen variant på potatismos, kan du berätta om den?
– Det där är en skröna. Den säger att han åt potatispuré med caviar. Det kanske han gjorde men jag såg det inte en enda gång, och jag lagade det aldrig till honom. Däremot kokade jag in nypotatis i hönsbuljong och serverade till caviar vid vissa tillfällen.

Men det är sant att det var skottsäkert glas vid kortsidan av baren där Stenbeck brukade sitta?
– Ja. Alla glas till höger om entrén var av ”kulsprutesäkert” glas. Det fick vi erfara den gången vi skulle byta ett glas. Det var orimligt dyrt kan jag lova.

Varför tror du att det finns ett “legendariskt” skimmer kring Stenbecks matvanor?
– Jan var ju en oerhört excentrisk person. På samma sätt som att Elon Musk i dag skulle äta en tonfisk sashimi på ett speciellt sätt så skapar sådana människor ett legendariskt skimmer kring sig. Han var ju i allra högsta grad engagerad i alla detaljer även om jag ägde min egen verksamhet. En extremt rolig men krävande kund.