Lotta Röberg, hovmästare och vinansvarig på Nybrogatan 38, om hemlagat stekt fläsk med löksås och rustik österrikisk alpmat.

Vilken är din livs bästa måltid?
– Jag gillar hemlagat, så alla mina bästa matminnen är enkla måltider. Det som sticker ut mest är när jag var 14 år på språkresa i England. Hela resan åt jag chips, pasta och vitt bröd. I början var det fantastiskt, men jag blev så trött på det efter ett par veckor så när jag kom hem och fick stekt fläsk med löksås åt jag så att jag höll på att stupa. Jag trodde aldrig att jag skulle längta efter riktigt god, vällagad vuxenmat, men då var det godaste jag ätit. Andra starka matminnen är från olika Heuriger i Österrike, en typ av tavernor som bara serverar mat och dryck som är gjort på plats. Där får man alltid fantastiskt kallskuret, hembakat bröd, ostar och hempressad must.

Vilken restaurang drömmer du om att äta på?
– Just nu drömmer jag om att äta på Frantzén. Det ska vara en otrolig upplevelse och jag har inte hört någon som blivit besviken. Jag funderar på att skapa ett Frantzénkonto för det kostar som en weekend, men det är värt det om det är bra. Jag har ätit på många finkrogar i Europa och tycker att det är kul, ett tag var det nästan målet med semestern, men jag gjorde det oftare innan jag fick barn. Nu är jag nyfiken på att se hur själva fine dining- upplevelsen har vässats sedan jag var ute som mest.

Beskriv hur en perfekt måltid/middag ser ut för dig.
– Det behöver inte sväva ut och vara flott, men jag gillar att man håller en röd tråd i det man serverar. Jag gillar alla sorters kök, men jag vill helst inte ha mozzarella till förrätt, thaigryta till huvudrätt och Crème brûlée till dessert.

Sista måltiden, vad äter du?
– Den är svår… Sällskapet skulle vara viktigare än maten. Jag skulle äta med min familj och jag skulle låta min man vara kock för det är han som lagar maten hemma. Kanske risotto med svamp och kalvbräss. Barnen gillar det också. Och så kan vi dricka en överjordiskt god Bourgogne till.

Vad är roligast med att jobba på Nybrogatan 38?
–  Jag har varit med sedan starten 2012 och jag jobbar både frukost, lunch och middag. Frukosten är nästan roligast, trots avsaknaden av vin och finmat. Vi har så otroligt många stammisar på morgonen och det är en härlig avslappnad känsla. Men jag skulle aldrig vilja vara utan kvällarna, det är då man verkligen får krogkänslan.

Vilken är din favoriträtt på Nybrogatan 38?
– Knäckemackan med färskost, ägg, kaviar och lite gräslök på toppen som vi har haft på frukosten sedan vi öppnade. Hemligheten är det supertunna knäckebrödet.