Mezcal och tequila har länge dragits med skamfilat rykte, men när kvalitetssorter på 100 procent blå agave nått Sverige tar den mexikanska nationalspriten täten i baren.

Alla länder gör sprit på sin lokala stärkelse. I Sverige är det potatis, i Mexiko agave. Erkänn att en två meter stor taggväxt låter lite coolare än en rotfrukt. Tequila, mezcal, sotol, racilla… alla är de destillat med agaveplantan som bas. För den som släpper tanken på den massproducerade skräptequilan med den röda hatten finns en hel värld av ljuvlig sprit att upptäcka. Det enda en tequilanybörjare egentligen behöver titta efter är att det är 100 procent blå agave som används – då vet man att det är en kvalitetsprodukt. ”Tequila mixto är för gringos,” säger mexikanerna själva. Får tequilan åldras på ekfat, och betecknas som reposado eller añejo kommer smaken att domineras av runda och milda knäckiga, blommiga toner medan en olagrad blanco är fruktigare.

Mezcal, som av vissa, kallas för ”tequilans skitiga, jobbiga lillasyster” kan riva rejält som soloartist men ger ett rökigt djup om den ersätter hälften av tequilan i till exempel en klassisk margarita. Rökigheten kommer från att man bakar agaven med glödande kol i gropar i marken i stället för att, som för tequila, använda ånga i stenugn. Kvalitetsmezcal går att hitta i Systembolagets beställningssortiment, bland annat Bruxo och Del Maguey. Även hantverkstequila, inklusive Los Tres Toños, årgångstequila från Ocho och ultrapremiumtequilan Fortaleza, går att beställa. Testa i någon av drinkarna här nedan eller byt ut whiskyn mot en rumstempererad tequila, neat, i kupa. Salud!


Drinkrecept (från vänster)

COLOMBA
5 cl tequila
3 cl lime
1 cl campari
3 cl grapejuice
Bygg i glas på fot, garnera med grapefrukt. ”En variant på La Paloma som är en av Mexicos mest populära cocktails. Den här får lite djup av camparin.”

OAXACA OLD FASHIONED
3 cl mezcal
3 cl reposado tequila
1 cl agavesirap
2 stänk mole bitter
Rör ihop och slå över en stor isbit, dekorera med apelsinskal. ”Mole bitter har kakao och kryddor som bas, precis som den mexikanska såsen mole. Som alternativ fungerar chokladbitter.”

THE BATANGA
Salta kanten på ett collinsglas
fyll med is
pressa i en halv lime
en rejäl shot bra tequila blanco
fyll med Coca-Cola.
Rör om med en kökskniv. ”Den 90-åriga, halvblinda bartendern på La Capilla i Tequila uppfann batanga. Hemligheten sitter i den smårostiga kökskniven som han använder till allt från att hacka chili till att röra drinken”

TOMMY’S MARGARITA
5 cl tequila
3 cl lime
1,5 cl agavesirap
Skaka på is och häll över stor iskub i rocksglas
”Denna margaritavariant från Tommy’s Mexican Restaurant i San Francisco blir lite knäckigare i smaken än en klassisk margarita. Körs gärna utan saltkant.”

EL DIABLO
4 cl tequila
1 cl crème de cassis
2 cl lime
Bygg i collinsglas med saltkant och toppa med ginger beer. ”El Diablo publicerades första gången 1946 i Trader Vics drinkbibel. Namnet kommer sannolikt från färgen.”