I boken Meatballs for the people presenterar Bockholmengruppens kreativa ledare Mathias Pilblad sina personliga favoritrecept från restaurangen med samma namn, som blivit blivit sensation ute i världen sedan öppningen 2013. Det blir köttbullar i alla dess färger och former – från chunky laxbollar till kikärtsbollar och nordafrikanska lammbullar.

Under december och januari bjuder Delikat på unika utdrag ur boken: Denna vecka – Lammbullar i nordafrikansk stil med kryddad tomatsallad. Hela boken finns att köpa på Bokus eller Adlibris.  

Lammbullar i nordafrikansk stil med kryddad tomatsallad

Lammbullar finns alltid på vår meny. På grund av lammets starka smak kombinerar jag det med andra välsmakande ingredienser, som ras el hanout. Jag blandar lammbullarna med salladen vid servering, med couscous vid sidan av.

Recept för 4–6 personer: cirka 36 bollar
1 kg lammfärs
1 ägg
100 ml kycklingfond, kyld
1 msk ras el hanout
3 msk finhackad slätbladig persilja
smör, till stekning
kokt couscous, att servera
havssalt

Till den kryddade tomatsalladen
500 g tomater, grovt hackade
2 avokado, skurna i tunna klyftor
2 st selleri, fint skivade
2 gröna paprikabitar, grovt hackade
1 rödlök, skuren i klyftor
½ gurka, grovt hackad
100 ml jungfruolja
300 ml Bloody Mary mix eller tomat- eller grönsaksjuice
grön tabascosås
1 matsked vardera grovt strimlad färsk koriander och mynta

Förbered först salladen. Lägg alla grönsaker i en skål. Vispa ihop olivoljan och Bloody Mary-blandningen och rör sedan genom grönsakerna. Smaka av med ett par skvätt grön tabascosås och salta efter smak, strö sedan över koriander och mynta. Lägg över till ett stort fat och ställ åt sidan så att alla smaker blandas – du vill servera detta i rumstemperatur.

Vispa ihop lammfärsen, ägget och 2 tsk salt i en stor mixerskål med en träslev tills blandningen blir fastare. Tillsätt kycklingfonden, ras el hanout och persilja och fortsätt vispa tills blandningen är slät, fast och välblandad. Forma blandningen till cirka 36 stycken släta lammbullar, vardera 30 g i storlek som en bordtennisboll.

Smält rikligt med smör i en stor stekpanna på medelhög värme, så  en tredjedel av lammbullarnas höjd simmar i smör. Tillsätt så många bullar som får plats, utan att det blir överfullt i pannan. Stek och vänd ofta i 7–10 minuter tills de är bruna på utsidan och genomstekta när du skär upp en. Stek lammbullarna i omgångar om det behövs. När varje sats är stekt, överför den till en bakplåt och håll den varm.

Vid servering: överför lammbullarna och salladen till ett serveringsfat. Servera med couscous vid sidan av om du vill.