25 flaskor champagne fick skakas, öppnas och sprutas ut innan Sveriges mest perfekta partybild satt som den skulle. Bakom kameran stod legendariske fotografen Lennart Nilsson. Följ med till 1963 och dagen då Berns Salonger skulle fira 100 år.

 

År 1963, när krog- och nöjesinstitutionen Berns fyllde 100 år, gav man ut en jubileumsskiva med några av de musiker som uppträtt i lokalerna. Stjärnor på Berns: musikaliska och artistiska höjdpunkter under 100 år heter albumet sominnehåller låtar med dåtidens storheter som Edith Piaf, Eartha Kitt, Zarah Leander, Harry Belafonte och Joséphine Baker.

Skivomslaget pryds av en numera legendarisk bild tagen av Lennart Nilsson, fotografen som två år senare skulle bli världsberömd när hans bilder av ett levande foster inuti livmodern publicerades i Life Magazine. Här skulle det fotasen helt annan typ av bild – en krogfest när den är som allra bäst.

Motivet ser ut att vara fångat i ett spontant ögonblick: i förgrunden öppnar en kypare en flaska champagne och bubblet sprutar ut över folkhavet likt en av Versailles fontäner. Väggarna är av guld och kristallkronorna hänger tunga i taket. När damtidningen Idun-Veckojournalen rapporterade om tillställningen efteråt, värderades takkronorna till 125 000 kronor styck (cirka 1,5 miljoner kronor i dagens penningvärde).

Under dessa sitter författaren och kåsören Kar de Mumma med sin hustru Marianne samt teaterdirektören och revyförfattaren Karl Gerhard med guddottern Fatima. Till höger ska en Crêpe Suzette precis flamberas av en servitör, till vänster tronar en hummer på ett silverfat och längst bort – men ändå i blickfånget – står Joséphine Baker i en tuggummirosa långklänning på den upplysta scenen.

En perfekt krogkväll fångad mitt i stunden! Eller… kanske ändå inte? Sanningen är att Lennart Nilsson hade planerat bilden minutiöst. Från kändisarna vid bordet närmast kameran, via den uppklädda publiken, till Baker i bakgrunden. Och så champagnen som sprutar ur flaskan.

I synnerhet champagnen var viktig. Den första flaskan som öppnades hade inte tillräckligt tryck, vilket gjorde att drycken inte fick det rätta spruttet. Champagnen torkades upp och en ny flaska hämtades fram. Den skakades ordentligt för att effekten skulle bli den rätta – men inte heller denna gång blev Lennart Nilsson nöjd. Historien säger att man fick skaka, öppna, spruta – och torka upp – 25 flaskor champagne innan bilden till slut blev som Nilsson hade tänkt sig. Ett stycke kroghistoria.

 

Lennart Nilsson

Svensk fotograf född 1922 i Strängnäs och död 2017 i Stockholm. Var den förste som lyckades fotografera ett levande foster inuti livmodern. Bilderna publicerades i Life Magazine 1965 och kan ses i boken Ett barn blir till, där man får följa ett barns väg från spermie till färdigutvecklad bebis. Nilsson arbetade även som reportagefotograf och hovfotograf under hela sitt liv. När Fotografiska slog upp portarna i Stockholm 2011 var Lennart Nilssons bilder från Ett barn blir till en av öppningsutställningarna.