Hur gör man den perfekta köttbullen? Missa inte att testa detta klassiska recept – lika perfekt inför juletiden som fredagskvällen.

 

KRYDDOR & MÅTT TILL KLASSISKA KÖTTBULLAR
1 kg färs
22 g salt (ca 3,5 tsk)
1,25 g lagerblad (1/2 lagerblad)
2 g Kryddpeppar (ca 1 tsk)
1 g Vitpeppar (ca 0,5 tsk)

FÄRSEN
Försök alltid ha färsen finmald oavsett vilken sort du använder. Här har vi ett kilo kalvfärs, om färsen är för grov kan det vara svårt att få ihop fina bullar som håller ihop. Temperaturen på färsen ska ligga runt 2-3 grader för att bäst binda vätska, då blir det också lättare att få till runda och läckra bullar.

KRYDDNINGEN
Veva in saltet, saltet hjälper färsen att binda vätskan. Och rör runt kryddorna ordentligt, men blanda inte för länge för då riskerar du att slå fettet ur färsen och den blir som långa vita trådar.

HAVREGRYNEN
Blötlägg 100 gram havregryn tillsammans med 1,5 dl mjölk. De ska ha svällt i minst 15-20 minuter. Ju längre grynen får svälla, desto bättre absorberas de, och resultatet blir en saftigare och godare köttbulle. Havregryn binder bättre än ströbröd som många annars använder.

LÖKEN
Hacka löken (en normalstor lök) relativt fint och koka eller stek den tills den är mjuk. Jag brukar koka gul lök i porter, en mörk god öl som ger ett djup och tydlig karaktär till köttbullen. För grova bitar av rå lök fastnar inte i färsen och kan ramla ut när man steker bullen.

GRÄDDEN
Häll i 2 dl grädde. Häll lite i taget och jobba in grädden i färsen. Se till att inte färsen blir för lös, då blir det svårare att forma bullarna.

VILAN
Helst ska färsen stå till sig med kryddorna i kylskåpet i en timme. Den sväller och får bättre konsistens och det blir lättare att hantera köttbullarna.

RULLNINGEN
Använd spritspåse om du ska göra stora mängder och vill spara tid. I ett restaurangkök skulle vi aldrig kunna motivera att stå och rulla för hand även om jag tycker att det både är roligare och en härligare känsla. Rulla köttbullarna med fuktiga händer, då får du en blöt, glansig och jämnt rullad köttbulle som håller ihop vid stekningen, annars kan den bli torr och klibbig i konsistensen med ett ytskikt som riskerar att släppa när man steker.

STEKNINGEN
Använd rejält med smör, cirka 80-100 gram för en normalstor stekpanna. Stek på femman på en klassisk spis, eller 7-8 på en induktion med 10-gradig skala. Börja steka när smöret har tystnat. Om du står vid spisen under hela stekningen kan du ösa över steksmöret över bullarna under tiden för att få maximal saftighet. Köttbullarna ska nästan friteras i smöret under stekningen tills de får en karamelliserad, krispig yta. Stäng av spisen och låt bullarna efterdra i pannan när du har fått ytan. Det allra bästa är egentligen att bryna bullarna i pannan och sedan köra dem i ugnen. På restaurang är det krav på att bullen ska vara 72 grader och genomstekt vid servering, men den som vill ha en ännu godare köttbulle tar den vid 65 grader.

OLIKA TYPER AV FÄRS
Det här är grundreceptet på en klassisk köttbulle, oavsett vilken färs du har. Man kan behöva anpassa vissa moment beroende på färs. Fågel binder exempelvis inte lika bra så då får man ha i mindre vätska.