Sedan Nybrogatan 38 slog upp portarna 2012 har krogen fungerat som ett extra vardagsrum för kvarterets stammisar och lokalbor. Fullt från morgon till kväll – sju dagar i veckan. Men många krogtimmar skapar också ett naturligt slitage på både inredning och lokal, och i slutet av 2020 var det dags att ansiktslyfta krogen. Men… hur uppdaterar man en ikonisk plats utan att renovera bort hjärtat? Bockholmengruppens VD Peder Smith berättar om det läskigaste projektet i företagets historia och hur de lyckades landa på exakt rätt ställe.

Utmaningen  – För vem gör vi det här?
”På Nybrogatan 38 är alla som en enda stor familj. Gästerna har sina favoritbord, sina favoriträtter, och personalen kan gästerna och lokalen utan och innan. Vi hade lovat oss själva att aldrig renovera för sakens skull. Och i och med varken personal eller gäster hade efterfrågat någonting så frågade vi oss ‘för vem gör vi det här egentligen?’. Vi tänkte länge, men landade till slut i att lokalen verkligen började bli sliten. När man har haft tusentals gäster har man också fått värdefull kunskap. Det fanns ett behov, framför allt från personalen. Den 20 december 2020 stängde vi för första gången på åtta år och kavlade upp ärmarna.”

Inredningen – Soffor och detaljer, men inget som sticker ut
”Nybrogatan 38 är ett vardagsrum, på samma sätt som restauranger som PA & Co, Sturehof och Tranan. Och där är det ingenting som sticker ut inredningsmässigt. Den känslan var viktigt att behålla. Samtidigt måste det kännas att vi har gjort någonting – och vi har lärt oss att miljön behöver fyllas med olika detaljer och funktioner som både är praktiska för servisen, men också som gästerna kan fästa sin blick på.

 

Vi har lagt mycket krut på inramningen – från att ha varit en vit vägg med skvallerspegel är det nu mer träpanel med detaljer och snickerier. Det är en lite mörkare, mer hemtrevlig känsla. Soffor är något som vi alltid har gillat. De skapar ordning i rummet och man kan sätta mycket gäster, dessutom blir det snyggt slitage på skinnsoffor och de åldras naturligt med krogen. Bland annat har vi ersatt ett stort träbord, ett community table med plats för 12 personer, med soffor och småbord. Det stora bordet var populärt när vi öppnade, men idag ser vi mer mindre sällskap.”

Lokalen – Den nya arrangén lyfter hela rummet
”Vi valde tidigt att inte göra om baren, den fungerar fortfarande bra, men också för att behålla igenkänning. I matsalen är planlösningen densamma, och vi har fortfarande kvar trappan upp till köket. Den största förändringen är att vi har byggt en arrangé runt trappan – som blev fantastiskt! Arrangén skapar både förvaring och jobbytor för personalen, och ger en mysigt ombonad känsla. Dessutom skapar den ett bås åt ett tvåmannabord som tidigare stod ensamt mitt i lokalen, men som också alltid har varit två av våra mest populära platser. Ett annat omtyckt bord är ”Bord 25”, mer känt som båset. Vi ville behålla båset, men se om det kunde utvecklas lite. Resultatet blev ett runt bås, och Nybros enda runda bord, där man även kan ställa till en stol. Bordet är nu mer integrerat i lokalen, och så klart, lika efterfrågat som tidigare.”

Resultatet – Samma krog, men med ny energi
”Den 11 januari 2021 öppnade vi upp efter tre veckors hårt slit. Våra flera dagar i veckan-stammisar reagerade direkt, och de tyckte väldigt mycket om det. Men för många andra gäster passerade renoveringen obemärkt, vilket ironiskt nog är det bästa kvittot på att den var lyckad. Personalen är superglada och stolta! De har fått nya funktioner som de har efterfrågat: närmare till glas och porslin, en vinkyl i matsalen och mer förvaring. Många har jobbat länge, vissa har till och med varit med sedan krogen startade, och det här har blivit en nystart för dem med helt ny energi.”