Det bubblar i de danska grytorna – Delikat har rest över sundet och hittat tio krogfavoriter just nu. Fem förra veckan och fem denna vecka. Låt det smaka.  

Startskottet för den moderna, danska krogvågen gick när Noma öppnade för snart tjugo år sedan. Inte bara för att de höjde den generella medvetenheten kring råvaror något enormt, utan även för att många av dagens restauranger i Köpenhamn drivs av före detta Nomakockar. Däremot är inte allt längre nynordiskt. I dag erbjuder den danska huvudstaden allt från hantverksbagerier och klassisk italiensk pasta till latinamerikanska smaker, asiatiska influenser och ett stort fokus på grönsaker. Det finns dyra finkrogar och utmärkta mellanprisrestauranger. Tåget till Köpenhamn tar bara några timmar och under en weekend i byen hinner man med mycket. Bland favoriterna finns både nykomlingar och moderna klassiker som har hängt med i några år.


Popl
Strandgade 108
www.poplburger.com

När Noma inte kunde servera sin långa meny under pandeminedstängningen, började de steka hamburgare. De blev en sådan succé att dessa nu har fått en egen restaurang. Här arbetar folk från Noma, vilket borgar för riktigt hög kvalitet. Menyn är kort. Det finns tre burgare att välja mellan: ostburgare, vegetarisk eller vegansk. Köttet kommer från frigående danska djur, medan de veganska, quinoabaserade biffarna är resultatet av flera månaders arbete i Nomas fermenteringslabb. Bland tillbehören finns pommes frites och gurksallad.


Alchemist
Refshalevej 173 C
www.alchemist.dk

Efter Noma är detta kanske Köpenhamns mest uppmärksammade restaurang. Kökschefen Rasmus Munk beskriver den själv som en holistisk upplevelse och sin mat som konst. Sant är att det handlar om mer än att bara att äta. För 3 500 danska kronor får man en meny bestående av 50 intryck, som rätterna kallas. De serveras i en matsal vars innertak påminner om Planetarium, men istället för rymden visas animationer av allt från svampar till maneter och mänskliga organ. Ofta ackompanjeras intrycken av politiska budskap om bland annat djurrätt och övervakningssamhället.


Amass
Refshalevej 153
www.amassrestaurant.com

Nästan granne med Alchemist ligger San Diego-födde kocken och Nomas tidigare kökschef Matt Orlandos extremt klimatmedvetna restaurang. Här strävar man efter att minska avfallet till noll: man har slutat att servera rött kött och odlar mycket av grönsakerna i trädgården utanför krogen. Kaffesumpen förvandlas till kex och fiskbenen blir till chips. Men det betyder inte att maten är tråkig eller pretentiös. I den graffitimålade matsalen serveras vackra rätter som havsöring med bergamott och basilika eller frysta äpplen med yoghurt och svartpeppar.


Bottega Estadio
Gunnar Nu Hansens Pl. 9
www.estadio.dk

Som en mix mellan Latinamerika och Medelhavsländerna är maten på nyöppnade Bottega Estadio, systerkrog till Bottega Barlie. Det är öppet hela dagen och till frukost serveras havregrynsgröt med misokaramell bredvid croissanter och rågbröd. Lunchtid kan man få risotto, tacos eller saffranskokta musslor och på kvällen fylls skaldjursdisken i matsalen medan kolgrillen tänds inne i köket. Bland grillrätterna hittar man tacos med konfiterad fläsksida, grillad kalvbräss och bläckfisk med potatisskum.


Kōnā
Bag Elefanterne 13
www.behind-the-elephants.com

Jessica Natali är ännu en av alla italienare i Köpenhamn. Hon var på Noma i fem år innan hon åkte till Tokyo för att jobba på stjärnkrog. Nu är hon kökschef på japansk-inspirerade Kōnā. Den här stilrent designade restaurangen ligger i Carlsberg Byen, där ölföretaget tidigare hade sin tillverkning. Ovanvåningen är en enklare izakaya, medan omakase-restaurangen på nedre plan är Natalis domän. Hennes matlagning är japansk men med italienska element och danska råvaror. En rätt kan bestå av sashimi med picklade blåbär, en annan av buljongen dashi med en havskräftstortellini istället för räkdumpling.