Trodde du att croissanten kommer från Frankrike? No no, det legendariska frukostbrödet heter egentligen ”kipferl” och har österrikiskt ursprung.

Acai bowl, overnight oats och havregrynsgröt i all ära, många frukostar består fortfarande av en enkel, men ack så god croissant. Det klassiska brödet är över 400 år gammalt och bakades första gången 1683 när det ottomanska riket, under ledning av storvisiren Kara Mustafa, attackerade Österrike för att en gång för alla göra slut på den Habsburgska monarkin – en monumental konflikt mellan öst och väst som då pågått i över 150 år. 100 000 man belägrade Wien, som trots sitt numerära underläge med endast 10 000 invånare, envetet vägrade att ge upp. För att ta sig in bakom murarna började Kara Mustafa gräva en tunnel på nätterna, men tack vare de österrikiska bagarna, som också jobbade efter mörkrets inbrott, avslöjades Kara Mustafas plan och den ottomanska invasionsplanen kunde till slut avstyras.

Som en hyllning till segern skapade bagarna ett bröd format som halvmånen på den ottomanska flaggan. Bagarna döpte brödet till “kipferl”, det tyska ordet för halvmåne.

Knappt hundra år senare, 1770, följde kipferln med den österrikiska prinsessan Marie Antoinette till Frankrike och hovet i Versailles när hon gifte sig med Louis XVI. För att dämpa sin hemlängtan lärde Marie Antoinette de franska bagarna att göra “croissant”, som ju betyder just halvmåne på franska. Knappt två hundra år efter migrationen till Frankrike blev croissanten odödlig på vita duken som take away-frukost åt Audrey Hepburn i Breakfast at Tiffany’s 1961.

Sugen på en croissant till frukost? På alla våra kvarterskrogar kan du få det klassiska sötebrödet i olika utföranden. Paradens ”Delux” fylld med bacon, stekt ägg och färskost, på Nybrogatan 38 är den fylld med blåbärssylt, hallonsylt eller nutella, eller varför inte en grillad variant med taleggio och vedugnsbakad skinka på Nytorget 6?