GLASKLART!

Till vardags klarar man sig oftast bra med vinglas och vattenglas, men ett komplett hemmakök bör vara utrustat med fler sorter än så. Delikat guidar till åtta sorters glas som varje hemmasommelier bör ha i skåpen.

 

Rödvinsglas

Ett rödvin behöver mer syre för att dess aromer ska utvecklas optimalt. Därför har ett rödvinsglas en större och bredare kupa än ett vitvinsglas. Vill man vara extra nördig köper man det glas som är anpassat för just den druvan man dricker helst.

 

Vitvinsglas

Detta glas är mindre och högre – av två anledningar. Dels behöver vinerna inte luftas på samma sätt som röda viner, dels ska vita viner serveras kalla. Den mindre kupan bevarar den svala temperaturen bättre.

 

Champagneglas

Här går åsikterna isär. Den som älskar bubblor väljer det smala och höga fluteglaset som hjälper bubblorna att stanna kvar längre. Är man istället ute efter att låta vinet andas och därmed utvecklas i smaken, ska man satsa på det vidare coupeglaset.

 

Highballglas

Detta höga glas är oumbärligt för den cocktailintresserade som vill kunna servera klassiska drinkar som gin och tonic, Tom Collins eller Screwdriver. Låt höjden variera efter din egen smak.

 

Cognacskupa

Ett mindre glas med bred kupa som smalnar av mot kanten. Används för cognac, givetvis, men även andra sorters avec. Här är foten kort, för att drycken ska kunna värmas upp av handen och på så vis avge fler aromer.

 

Dricksglas

Finns i alla möjliga storlekar och varianter. Medan vardagsglaset gärna får vara tåligt, är det trevligt att satsa på att tunnare och elegantare glas för festligare tillfällen. Bra om det även funkar som ölglas.

 

Martiniglas

Inga cocktailpartyn utan martiniglaset. Kupan på denna klassiker ser ut som en triangel från sidan och lämpar sig väl för drinkar som Dry Martini, Cosmopolitan och Brandy Alexander.

 

Snapsglas

Ett av de minsta glasen. Snapsglaset ska gå snabbt att tömma, medan både grappaglaset och sherryglaset har lite mer kropp och är utformade för att man verkligen ska kunna njuta av dryckens dofter.