Hedda Spendrup, 27, är krögaren bakom Omaka, restaurangen och bryggeriet på Uggelviksgatan 2 som satsar på unika öl- och mat-kombinationer. Som en del av familjen Spendrup har öl varit en del av hennes liv sedan barnsben och nu drömmer hon om att sätta en profil på svenskt öl ute i världen. Den som beställer från Bockholmengruppens krogar och hämtar upp maten själv har möjlighet att köpa med sig en av Heddas kreationer och dricka till som takeaway-öl, den charmiga Skär.

Hedda, vad betyder öl för dig?
– Doften av bryggning väcker starka minnen och känslor för mig, det är min uppväxt och barndom, på ett icke sorgligt sätt. Jag minns hur man kom in på bryggargården i Grängesberg, att jag blev runtvisad av pappa, fick se alla maskiner och snodde åt mig läsk från tapplinjen. Öl för mig idag betyder att utveckla nya typer av öl och att arbeta med nya råvaror. Det är roligt att se hur andra människor njuter av den produkt man har skapat.

Hur skulle du beskriva svensk öltradition?
– Vi har en väldigt tysk tradition som utgår från ljus lageröl, pilsner och traditionen att brygga på malt, humle, jäst och vatten. Så har det varit historiskt, och ända fram till mikrobryggartrenden slog igenom. Nu tittar vi mer på USA även Sverige också har varit duktiga på att skapa sin egen scen där vi har blivit ganska stora inom craft- och hantverksöl. Men vi saknar fortfarande en egen profil, något som utmärker ”typiskt svenskt öl”.

Vad skulle det kunna vara?
– Kanske att svenskt öl är drivet av råvarorna som finns runt omkring oss, eller säsongerna… det är två delar som känns mest naturligt att lyfta fram. Det vore kul om den svenska bryggartraditionen hittade sin egen form.

Vilka är dina egna favoritöl?
Rodenbach Caractère Rouge. En belgisk körsbärsöl som är så komplex och underbar med en liten ton av vinäger. Sen tycker jag om tysk pilsner. Den bästa IPA-upplevelsen jag har haft var i San Francisco med en kollega. Vi satte oss i en bar och beställde en Pliny the Elder som var tappad samma dag. Det var en stor upplevelse och första gången jag drack den.

 På Bockholmengruppen har vi din öl Skär, berätta lite om den?
– Med Skär ville vi göra typ hallonsaft för vuxna. En öl som är härlig att dricka en sommardag. Den är bryggd med saison-jäst och har en krispig syra från hallonen. Sen har vi vetemalt för att bygga kropp så att inte ölen blir för tunn. Bärig, frisk och läskande.

Vilken är din bästa restaurang i världen när det kommer till öl?
– Barr i Köpenhamn. Den ligger i Nomas gamla lokaler. Där har de högt fokus på matchningen mellan öl och mat, men det ser inte alls ut som en typisk ölrestaurang. Jag var där en gång och förväntade mig en vinlista som vanligt, men så kom det fram världens längsta ölmeny till maten. Konceptmässigt har den varit en inspirationskälla till Omaka.

 Hur skulle du beskriva Omaka för den som aldrig har varit där?
– Det är ett bryggeri med en restaurang där vi har en annan take på öl och mat. Vi fokuserar mer på smak före stil och vill gå ifrån traditioner. Vi vill skapa den dryck som är mest intressant, men det måste inte alltid vara öl. Nu brygger vi till exempel en öl/cider-hybrid, tillsammans med Brutes. Så länge smaken och drycken passar till situationen så passar det för oss. I restaurangen fokuserar vi på öl och matkombinationer och alla rätter är framtagna för att passa till specifika ölsorter.

 Vilket är det absolut bästa tillfället att ta en öl?
– Svår fråga, men jag skulle nog säga på bryggan en sommardag nere på västkusten. Då tar jag en krispig pilsner.