I boken Meatballs for the people presenterar Bockholmengruppens kreativa ledare Mathias Pilblad sina personliga favoritrecept från restaurangen med samma namn, som blivit blivit sensation ute i världen sedan öppningen 2013. Det blir köttbullar i alla dess färger och former – från chunky laxbollar till kikärtsbollar och nordafrikanska lammbullar.

Under december och januari bjuder Delikat på unika utdrag ur boken: Denna vecka – Farmors köttbullar med lingon. Hela boken finns att köpa på Bokus eller Adlibris.  

Farmors köttbullar
Att uppleva minnen genom mat är en fantastisk känsla, och att föra en tradition vidare är lika underbart, därför är detta recept så speciellt för mig. Dessa köttbullar – precis som min farmor brukade göra – har en grövre struktur än de flesta jag gör och serverar i dag. Jag hoppas att du håller med om att dessa är särskilt trevliga. Ett par kokta, skalade potatisar är alltid ett välkommet tillbehör om du är hungrig.

Recept till cirka 42 bullar
500 g nötfärs
500 g fläskfärs
1 ägg, uppvispat
1 tsk mald kryddpeppar
1 tsk mald ingefära
1 tsk havssalt
nymalen vitpeppar
50 g kokt och skalad mjölig potatis, mosad och låt svalna helt
100 ml vispgrädde
100 g lök, hackad
smör, till stekning

Vispa färserna med ägg, kryddpeppar, ingefära, salt, vitpeppar efter smak och potatisen i en stor bunke med en träslev tills de blir fastare. Tillsätt grädden och ge blandningen ett par snabba omrörningar; den ska ha en mjuk konsistens. Rör slutligen i löken och fortsätt vispa tills blandningen är slät, fast och väl sammanblandad. Forma blandningen till cirka 42 stycken köttbullar, vardera 30 g i storlek som en bordtennisboll. Det kommer att sticka ut några lökbitar.

Smält rikligt med smör i en stor stekpanna på medelhög värme, så att en tredjedel av köttbullarnas höjd simmar i smör. Tillsätt så många bullar som får plats, utan att det blir överfullt i pannan. Stek och vänd ofta i cirka 10 minuter tills de är bruna på utsidan och genomstekta när du skär upp en. Det är viktigt att värmen i pannan inte blir för varm, annars bryts de små lökbitarna av och bränns. Ett par av köttbullarna kan till och med gå sönder lite, men det är okej. Stek i omgångar vid behov. När varje sats är stekt använd en hålslev för att överföra den till en ugnssäker serveringsform och håll den varm.

Jag gillar att servera dessa köttbullar med smöret de är kokta i med eventuella lökbitar som ramlat av i stekpannan. Jag tycker alltid att dessa är godast att äta med mycket inlagd gurka – och jag menar mycket.

Till servering
Klassiska lingon
Inlagd blomkål i rosa gin
Söt persiljegurka