Chambre separée är ett klassiskt fenomen som aldrig går ur tiden. Delikat pratar med Hilla Sandberg, bokningsansvarig på Bockholmengruppen sedan 2011, om tio år av giftermål, kattklubbsmiddagar, gäster som ramlar i vattnet och varför Orangeriet på Bockholmen är Sveriges bästa chambre separée.

 

För 16 år sedan basunerade Dagens Nyheters helgbilaga På Stan ut den nya ”krogtrenden” i Stockholm: ”Nu är det chambre separée som gäller! Allt man vill göra är att äta ifred, göra eget rum av sin stamkrog. Stockholmskrogarna hänger med i trenden med rasande fart”. Trendspaningar låter alltid ofrivilligt komiska i backspegeln, men privata rum på krogen fick sitt stora genomslag där i mitten på 2000-talet, och har varit en självklarhet sedan dess.

En chambre separée är en vardagslyx som är perfekt för lite speciella tillfällen – från högtider och födelsedagsfiranden till affärsmiddagar eller kompisgäng som bara vill ha en hemma hos-middag på krogen och slippa disken. Hilla Sandberg är bokningsansvarig på Bockholmengruppen sedan 10 år och sitter på en chambre separée-skatt av minnen och anekdoter.  

Vilken är den mest udda bokning ni har gjort genom åren?
– Min favorit är den gången ett sällskap ville hålla en klubbmiddag, inga konstigheter där, sen visade det sig vara en middag för katter. En kattklubb helt enkelt. Katternas ägare skulle vara med också, sa de, men vi fick tyvärr säga nej till just den förfrågan.

Vilken är din personliga favorit-chambre?
– Det fantastiska Orangeriet nere vid vattnet vid Bockholmen. Det bokas flitigt året runt och är otroligt populärt bland bröllopssällskap. Inte så konstigt kanske då paret även kan vigas på trädäcket som också kan bokas exklusivt. Min pappa gifte sig där med sin ungdomskärlek för ett par år sedan, en magisk kväll och ett väldigt kärt minne för mig.

Vilka fler rum har ni som man kan boka?
– Vi har sex olika rum på fyra krogar. Nybrogatan 38 med sitt stora runda bord en trappa ner är superpoppis och lockar både affärsmiddagar och privata middagsfester! Paradens härliga rum en trappa upp har fönster ut mot Valhallavägen och är frekvent bland brunchgäster och stammisar i närområdet. På Ö17 i Gamla stan har vi ikoniska Stenbecksrummet, uppkallat efter mediemogulen Jan Stenbeck som brukade sitta där och äta och dricka gott. Där har vi verkligen värnat om historien och alla de minnen som huset besitter. En lucka i dörren för servering är poppis! På Bockholmen har vi rummen Oscar & Ateljén en trappa upp i den gamla grosshandlarvillan, lika charmiga som huset de befinner sig i. Att boka hela övervåningen och få exklusiv tillgång till den lilla balkongen med utsikt över vattnet är populärt vid olika familjesammankomster men också vid sommarkickoffer och julbord.

Är det något som har gått fel någon gång?
– Självklart har det inte alltid varit smooth sailing men det som har gått fel har 99 gånger av 100 löst sig på plats, vare sig det rörde sig om felbeställd meny eller att antalet gäster inbokade visade sig vara det dubbla. Inget slår dock den gången då vi hade ett stort bröllop ute på Bockholmen med gäster som rest långväga. Strax efter vigseln, innan middagen, skulle gruppfotografering för alla ske ute på bryggan. Bryggan gav dock vika och halva sällskapet (inklusive brudparet) ramlade i vattnet. Ett katastrofläge som resulterade i att de berörda fick spendera resten av bröllopet i gamla kockkläder.   

Kan ni skräddarsy arrangemang?
– Vi försöker alltid möta våra gästers önskemål och vara så flexibla vi kan. Därför har det blivit många olika typer av arrangemang genom åren, allt från bröllop och födelsedagsfester till möhippor, svensexor, frierier och filminspelningar och musikvideos. Listan kan göras lång.

Vad längtar du efter för arrangemang själv just nu?
– Klyschigt kanske men vem längtar inte efter sommarevenemangen nere i Orangeriet på Bockholmen just nu? Akustisk musik på trädäcket, gäster minglandes i solskenet, sorlet av skratt och glädje. Ljuvligt.