På bilden från vänster: Alkoholfri ”Gin & Tonic”, Swedish Tonic, Ceder’s Classic, Zero Spritz, Alkoholfritt mousserande vin, Alkoholfritt vitt vin, båda Leitz Riesling – Eins Zwei Zero, Virgin Mary, Breakfast Bellini, Mint- och ingefäralemonad, Easy Rider Bulldog, IPA.

Marvin Romein är barchef inom Bockholmengruppen. Han har fingret på den alkoholfria pulsen.

Vilka är de stora trenderna just nu inom alkoholfritt?
– Den största gamechangern är introducerandet av destillerade, alkoholfria spritsorter som Ceder’s Classic och Seedlip. De är inte bara alkoholfria utan även veganska och sockerfria. Det ger bartenders en större kreativ frihet att skapa alkoholfria cocktails och har gjort att man börjar betrakta alkoholfria drinkar som ett hantverk.

Vad frågar gästerna efter för typ av drinkar?
– Många frågar efter ett exakt alternativ till alkoholdrycken. Men nu mer än tidigare finns det en medvetenhet kring alkoholfria alternativ. Gästerna vet ofta vad som finns på marknaden och är ofta specifika i sina önskemål, de kanske ber om en viss sorts IPA, och räknar med att vi har de produkterna.

Vilka är dina personliga alkoholfria favoriter?
– Min favorit är Virgin Mary. Den är full av smaker och innehåller en neutral spritsort. Man kan göra den exakt som man brukar fast man utelämnar vodkan. Annars gillar jag italienska apertivos som Bellini eller ”Aperol” Spritz. Det finns bra alkoholfria alternativ när det gäller mousserande vin och i stället för Aperol kan man till exempel använda Monins Orange Spritz Syrup.

Är alkoholfria alternativ mer spännande?
– Jag skulle framför allt säga att det finns en stor möjlighet att utöka både produktsortimentet och kunskapsnivån kring alkoholfritt – och det är jättespännande. Det känns som att utvecklingen inom alkoholfria cocktails följer den som har varit inom klassiska cocktails senaste åren, där man kombinerar, experimenterar och förfinar mer och mer.

Hur kommer segmentet att utvecklas närmaste tiden?
– Jag är övertygad om att efterfrågan på alkoholfria alternativ kommer att öka mer, vilket betyder att även utbudet blir större. Det kommer att bli vanligare att man väljer mellan olika sorters öl och vin med olika karaktär från olika leverantörer. Det gör att möjligheterna att kombinera mat med rätt typ av dryck ökar.