Paprika går bra ihop med olja. Fettet gör  att den växer i smaken.

PAPRIKA – HELA SPEKTRAT AV FÄRGER OCH FORMER
”Paprika är en rolig grönsak för den finns i hela spektrat, både i färg, form, smak och styrka, där den till slut övergår till att bli en superstark chilifrukt. En vanlig paprikakarriär börjar ofta med att man äter söt röd eller kanske gul paprika, för att sedan – när man har fått en lite mer vuxen smakpalett – övergå till den gröna paprikan med mer distinkt smak och styrka. Den gula paprikan är lite identitetslös, men den röda är härlig att flå och marinera. Den gröna har mer bitterhet och kropp i smaken och ger en härlig beska. Tänk en greksallad utan grön paprika? Den är lika viktig som fetaosten. Den gröna paprikan är bäst rå eller lätt tillagad, till exempel över grillen.

Paprika går generellt ihop väldigt bra med alla sorters oljor eftersom fettet gör att den växer i smaken. Det är också väldigt kul att fylla paprikor med tillbehör och tillaga, något som är vanligt i Sydeuropa, men som vi av någon anledning är rädda för här. Det känns 80-tal tycker en del, och just nu går trenden mot att det ska vara så lite tillagat som möjligt, men desto större anledning att bryta trenden tycker jag. Med paprika finns det ingenting man ska akta sig för, det enda jag inte har lyckats lista ut är hur man äter stjälken, som är trådig, hård, bitter och besk.”

PÅ TALLRIKEN: ROSTAD BITTERSÖT PAPRIKASALLAD
”Den här rätten innehåller framför allt paprika med mycket karaktär, som man hittar i den gröna spetspaprikan, Sivri Biber. Jag använder mig av oljan som blir kvar på ugnsplåten efter rostning, och tillsammans med lite salt sätter det sista touchen på salladen.”