Spetskål, pak choi och cassava i all ära. Trender kommer och går, men några grönsaker består. Mathias pilblad, bockholmengruppens kreativa chef, tittar närmare på fem klassiker som levererar enkla, rena, men varierade smaker år efter år. Grönsakerna vi aldrig slutar älska.

ZUCCHINI – EN GRÖNSAK MED MÅNGA ANSIKTEN
”En fantastisk grönsak som finns i olika former och färger. En zucchini är rolig att jobba med hela vägen från att den föds fram till att den växer upp och övergår till att bli en squash då den till slut tappar sin charm. Kort tillagningstid och relativt hög temperatur gör att zucchinin blir fantastisk. När den är nylagad och varm så lyfter hela smaken, men om den är varm för länge så blir den jolmig. Den kändaste rätten med zucchini är nog ratatouille, men då ska man komma ihåg att zucchinin ska tillsättas sist, annars är det lätt att koka sönder den.

Zucchini är egentligen god att äta på alla sätt: rå och naturell, inlagd, marinerad, kall eller grillad. Jobba med syra, salt och fett. Stek i olja, krydda med svartpeppar, salt och något lagerblad. Och kom ihåg: man vill ha lite krisp när man sätter tänderna i en zucchini.

Ett tag var det poppis att göra den avlång som spagetti. Eller att bara äta den vinägerstekt som på La Vecchia Signora. Zuccini är en vardagsgrönsak som passar när man ska unna sig och lyxa.”

PÅ TALLRIKEN: TUNT SKUREN ZUCCHINISALLAD
”Det jag uppskattar mest med zucchini är att den är så tacksam att smaksätta, men att den ändå behåller sin egen charm. Den här rätten är en tunt skuren zucchini som fått smaka på elden i ett par sekunder, då går den från råkost till tillagad, men ändå med bibehållen fräschör. Smaksatt med tunt skuret färska lagerblad och sumak, en krydd-blandning från orienten.”