Under 1970-talet serverade Villa Godthem på Djurgården en plankstek var femte minut. Varje planka numrerades innan den lämnade köket och 1979 hade antalet serverade plankstekar uppgått till 300 000 stycken. En oerhörd siffra, som också säger något om vilket årtionde denna klassiker hade sin storhetstid i Sverige.

Planksteken härstammar från Transylvanien i Ungern, Fatányéros (planka på ungerska), och har serverats som rätt sedan tidigt 1900-tal. Det sägs att restaurang Gundel i stadsparken i Budapest var tidig med att popularisera och kommersialisera idén om kött som serveras på en träplanka, vilket varit en del av det historiska ungerska köket.

Köttsorterna på en planka kan variera mellan fläskfilé, oxfilé, entrecôte och kalvkött. Till de klassiska tillbehören hör grönsaker och duchessepotatis som gratineras i ugn på en träplanka.

Hur planksteken kom till Sverige är inte helt klarlagt, en del ger krögaren Peder Bornebusch (morfar till skådespelaren och regissören Josephine Bornebusch) på restaurang Prinsen äran, andra hävdar att det var Tore Wretman som var först med att servera plankstek på Stallmästaregården efter att ha inspirerats under en resa till USA. Eller var det just Villa Godthem som var först redan på 1950-talet?

Klart är i alla fall att den klassiska rätten har levt en rätt tynande tillvaro sedan peaken under 1970-talet.

Fram till nu.