Tillsammans med den italienska vinmakaren Le Manzane har vi tagit fram ett eget bubbel, döpt efter den ljuvliga terrassen på Italienskan – Terazza. Och vad passar bättre än att fira in det nya året med en spumante från en liten by vid foten av Dolomiternas sluttningar?

 Redan när Italienskans terrass bara var en skiss på ritbordet, började idén om att ta fram ett italienskt mousserande vin som kunde matcha både stämningen och miljön ta form. Det skulle vara lika njutbart som att blicka ut över solnedgången en sen sommarkväll, lika friskt som en nyårsnatt, lika festligt som en middag med vännerna. Inte för dyrt, men med hög kvalitet. För att hitta det vi sökte åkte vi till den lilla italienska byn San Pietro di Feletto, tio mil norr om Venedig i Veneto. Inte långt från Dolomiternas sluttningar driver familjen Balbinot vingården Le Manzane, där fokus ligger på att producera mousserande viner – med kontroll över hela tillverkningskedjan, från odling till försäljning. Och resultatet är splendido om vi får säga det själva. Sugen på att testa? Besök Italienskan eller checka in Systemets beställningssortiment.

Terazzas druvor
Glera heter den dominerande druvsorten och fram till 2009 gick den under namnet Prosecco. Detta ändrades dock för att undvika sammanblandning med det ursprungsbetecknade vinet. I Terazzas cuvée hittar man även en del Verdiso, Bianchetta, Chardonnay och Pinot Bianco.

Så ser tillverkningsprocessen ut
Druvorna skördas och får sedan jäsa enligt den så kallade Charmatmetoden, som uppfanns 1895 av italienaren Federico Martinotti. Metoden vidareutvecklades sedan av uppfinnaren Eugène Charmat och det var han som fick ge den sitt namn. Vinet får jäsa i en trycktank av rostfritt stål tillsammans med socker och jäst. När sockret har omvandlats till alkohol och koldioxid filtreras jästen bort och vinet tappas på flaska.

Och hur smakar bubblet?
Underbart, såklart. Friskt och brödigt, med eleganta toner av äpple och päron, något torrare än en traditionell Prosecco. Det passar perfekt som fördrink och lika bra till resten av måltiden.

Prosecco, frizzante, spumante – vad är skillnaden?
Prosecco är namnet på det mousserande vin som tillverkas ytterligare lite längre norrut i Veneto, i kommunerna Conegliano och Valdobbiadene. Frizzante är ett svagt bubblande italienskt vin, spumante bubblar lite kraftigare.

Var köper man det – när dricker man det?
Antingen på Italienskan eller via Systembolagets beställningssortiment. När dricker man det inte? 🙂