15 favvopoddar från Sverige och världen om mat, vin och livet på krogen!

Italiensk mat – Il podino
Mat är kul! Det går inte att undgå när man lyssnar på Il Podino, matpodden helt dedikerad det italienska köket där kocken Anders Strand och journalisten Jonas Malmborg lagar rätter som Caponata, Salsiccia di maiale och Linguine alle Vongole från grunden.

The sporkful
Med taglinen ”This podcast isn’t for foodies, it’s for eaters” kastar sig Dan Pashman från Cooking Channel sig in i allt mellan himmel och jord som har med mat och ätande att göra. Den som obsessar över mat kan också lära sig en hel del om människor är tanken. Har funnits sedan 2010 och vunnit mängder av priser.

Margarinet
Under parollen “mat, dryck och lite om våra liv” gör kocken Siri Berje och matinfluencern Frida Lund en av Sveriges mer populära matpoddar. Kunnigt, underhållande och inspirerande!

Hänt på restaurang
Restaurangbranschen bakom kulisserna, enkelt uttryckt. Facebookgrupp som blev bok som blev snackig och underhållande podd. Drivs av Jesper Borgenstrand som har 20 år bakom sig som diskare, servitör, sommelier och hovmästare.

Radio Cherry Bombe
Cherry Bombe är det fina och välgjorda magasinet som helt fokuserar på kvinnor i matvärlden inom alla discipliner: kockar, bagare, odlare, sommelierer, journalister, matstylister… Podden är magasinet troget och utkommer en gång i veckan.

Matlaboratoriet
Smart podd som tittar på mat ur ett innovations-, forskar- och samhällsperspektiv och som drivs av erfarne journalisten Per Styregård. ”För alla som vill veta hur vi äter i framtiden”.

Edward Bloms Smörgåsbord
En salig blandning av mat, dryck, kulturhistoria, etikett, poesi, minnen, berättelser och anekdoter. Matprofilen Edward Blom och sidekicken Mats Ryd underhåller och utbildar i rappt tempo i ätandets och drickandets konst.

Bon Appétit foodcast
Klassiska matmagasinet i poddform. Över 250 episoder med intervjuer, tips och inspiration. Allt från olika sorters pestorecept till en djupdykning i sobanudlar. Ofta med namnkunniga gäster och roliga vinklar, som Barbecuetema med Foo Fighters sångare Dave Grohl.

Vin för rookies
“Amarone”, “Champagne”, “Vin och skaldjur”. I korta avsnitt på 10-15 minuter med otroligt tydliga teman guidar Thomas Holstein och inbjudna gäster till vinvärldens abc. ”En onördig podd om vin”, som de säger själva.

The Dave Chang show
Han är mannen bakom Momofuku-gruppen, har skapat och leder Netflix-serien Ugly Delicious och fascineras av allt från sport, musik och film till konst och politik. I The Dave Chang show låter han hela sitt intressespektrum filtreras genom matögon tillsammans med gäster.

Dela en flaska med Alf & Petter
Vinskribenten Alf Tumble har druckit och pratat vin tillsammans med inbjudna gäster i poddformat i flera år. Sedan 2018 gör han det med sin parhäst, rapparen och entreprenören Petter Alexis. De två har även skrivit boken “Vin – så funkar det”.  

The food programme
Varje vecka ger sig BBC Radio 4 på ett konkret ämne i smarta podden The food programme. ”Är alger nästa grej?” ”Är middagsbjudningen död?” ”Mat i tv-spel” är några av de många ämnen som avhandlas i 30-minutersepisoder.

Food Pharmacy-podden
Mia Clase och Lina Nertby Aurell djupdyker i antiinflammatorisk mat, goda bakterier, tarmfloror och forskningen kring mat ur ett hälsoperspektiv. Författare bakom den populära bloggen och boken med samma namn. 

Eattech
Smalt och smart. Mathias Dahlgren är en sann matfilosof och i nya podden Eattech spanar och filosoferar han tillsammans med agronomen Hans Naess om mat främst ur ett hållbarhetsperspektiv. Krusbär, terroir, knyppling och mjölmat är några ämnen på menyn.

The splendid table
American Public Media producerar detta klassiska matprogram som funnits sedan 1997. Leds av journalisten Francis Lam och fokuserar på korsningen mellan mat, kultur och människor. Vill du veta hur instagram påverkat vårt sätt att äta eller höra allt om ostronets historia? Tune in.