Mat-tv är stort men Youtube är större. Pasta, koreanska dumplings, 1700-talsmat eller smarriga bakverk. Delikat har valt ut tio nischade matkonton att följa för inspiration i köket.

 

Uppdrag mat
Mauri Hermundsson är inte så bra på att laga mat, men det är ingenting som hindrar honom från att utforska måltiden ur alla möjliga vinklar och vrår. I sin Youtubekanal testar ”Mustiga Mauri” allt ifrån att leva som nunna till att gå på Sverige dyraste respektive billigaste restaurang. Han låter en fattig student och en miljonär byta liv för en dag och en grupp barn smaka efterrätter från 1900-talet. Allt sker med mycket värme och humor.


 

Pasta Grannies
Vill man lära sig grunderna i traditionell italiensk pastatillverkning på ett charmigt, mysigt och pedagogiskt vis är detta den optimala skolan. Nonnor från olika regioner visar upp hur man knådar degar, formar pasta och lagar klassiska rätter. Som cavatelli med karljohanssvamp från Kalabrien, ricottafylld ravioli från Sicilien eller gnocchi ricci, som är en svårbemästrad pasta från Lazio. Ett riktigt kulturarv.


Fredriks fika
Det finns få kakor och bakverk som Fredrik Nylén inte har provat. Utöver en fyllig receptsajt, har han även en bakkanal där han med sprudlande entusiasm guidar tittaren genom alla moment som krävs för en lyckad tårta, paj, småkaka eller bulle. Här hittar man både gammaldags kakor och tårtor, som mormors tekakor, mjuk pepparkaka eller prinsesstårta, och mer moderna påfund som monstercupcakes och snickersrulltårta.


Mark Wiens
En av världens största mat-vloggare. Alltid lika ivrige Mark Wiens reser jorden runt i jakt på matupplevelser och hamnar nästan alltid på någon liten sidogata där han upptäcker opretentiös gatumat lagad med omsorg. Det blir mycket hamburgare, nudlar och friterad kyckling, men även get i Pakistan, fiskhuvudcurry i Malaysia, sjöborre i Japan och uzbekiska tjurtestiklar.


Jamie Oliver
Jamie Oliver slog igenom som den nakna kocken för tjugo år sedan och har fortsatt att laga okomplicerade rätter med råvarorna i fokus sedan dess. Självklart finns han även på Youtube, där hans generösa personlighet gör sig utmärkt. Här samsas italienska rätter med modern brittisk husmanskost. Numera har hans son Buddy en egen kanal: Cooking Buddy, där rätterna är något mer barnvänliga. 


Maangchi
För den som vill lära sig allt om koreansk matlagning är underbara Maangchi ett måste. Med mycket karisma lagar hon dumplingarna mandu, den populära glasnudelrätten japchae och koreanska bräserade grisfötter samt flera olika versioner av kimchi. För inte så länge sedan visade hon hur man gör dalgona, de platta honungskakorna kända från ”Squid game”. Ibland klär hon ut sig.


Kapten Mat
Vid en västgötsk strandkant och med kaptenskostymen på visar Kapten Mat hur man lagar mat utomhus på stekhäll. Detta är dock långt ifrån scoutmatlagning; istället lyxar Kapten Mat till det med såväl champagnesabrering och kantarellrisotto som wagyubiff och oxfilépasta. Det är kanske inte de mest innovativa rätterna, men de lagas med hängivenhet och ett gott humör.


About to Eat
En Youtubekanal som inte bara handlar om mat, utan även om människorna bakom maten. Videorna har olika teman, som ”Day in the life”, där man följer bland annat en sushikock och en indisk toppkock under en dag på jobbet, eller ”Tell us what you made”, där flera personer lagar varsin rätt med en gemensam ingrediens. Lärorikt och inspirerande, ibland avancerat och ibland på lagom nivå för en amatör.


Townsends
Sugen på 1700-talsmat? Då är Townsends rätt plats. Detta är en nördig djupdykning i allt som har med seklet att göra, från kläder till hantverk och hus. Och så matlagning såklart. Iförd tidstypisk klädsel guidar Jon Townsend tittaren genom ett kök bestående av rätter som fläsk- och äppelpaj från 1792, kanin över öppen eld, pannkakor kryddade med muskot och en grillad julgås efter ett recept från 1788.


Great Depression Cooking
Clara Cannucciari lever tyvärr inte längre, men det gör hennes matlagningsvideor. Här lagar denna nästan 100-åriga dam billiga rätter från sin barndom under den stora amerikanska depressionen på 1930-talet. En av hennes paradrätter består av potatis, lök och korvslantar, men här bjuds också på recept på makaroner med ärtor och en maskrossallad. Dessutom berättar hon anekdoter från livet under lågkonjunkturen.