På Château Mont-Redon har man gjort vin i generationer. Delikat gjorde ett besök för att se tillverkningen av klassiker som Châteauneuf-du-Pape och Mont-Redon på nära håll.

Det är sen höst men solens strålar värmer fortfarande de stora runda stenarna som har blivit det franska vindistriktet Châteauneuf-du-Papes kännetecken. Stenarna, kallade galets roulés, färdades till södra Rhônedalen med istidens glaciärer och har rundats av Rhônefloden under tusentals år. Nu täcker de vinrankornas fötter och lagrar solvärmen hela natten, någonting som får de lågt hängande druvorna här att mogna lite extra, runda av de sträva tanninerna i fylliga röda druvor som grenache, syrah och mourvedre. En av de producenter som har de vackraste ägorna och den största andelen galets med gamla vinrankor är Château Mont-Redon.

– Vi odlar druvor på alla Châteauneufs tre jordmåner – sand, sten och kalksten – men 60 procent av ägorna har galets roulés, berättar Pierre Fabre, vinmakare på Mont-Redon. Han är fjärde generationen av familjen som driver premiumdistriktets största vingård, vars rötter kan spåras till 1300-talet när påven ägde marken. Påvens närliggande sommarslott har även gett vindistriktet dess namn – Châteauneuf- du-Pape betyder ”påvens nya slott”.

Att ha tillgång till de tre jordmånerna gör det möjligt att parera svängningar i väder och årgång men för att förbättra handen de spelar har också modern teknik implementerats i processen.

– Jag har ett av världens mest exakta väderrapporteringssystem installerat ute i vingården, säger Fabre. Det skickar data som gör att jag kan beräkna på timmen när det är ökad risk för att druvorna ska utsättas för angrepp. Det gör att vi nästan aldrig behöver använda bekämpningsmedel, förklarar vinmakaren som säger att han vill lämna jordarna i ännu bättre skick än han tog över dem från tidigare generationer.

Även i vinmakandet har Fabre tillgång till den senaste teknologin – han har till och med ett optiskt sorteringsbord som automatiskt identifierar dåliga druvor och lyfter bort dem. Med arbete i vingården och i sorteringen blir sedan vinmakarens jobb lätt, där kan han låta druvorna sköta sig själva i stället för att vara inne och styra och ställa. – Det är svårt att göra dåligt vin med så fina druvor, skrattar Fabre men låter ändå ödmjuk. Hans stil är helt rätt för svenska smaklökar och Sverige har varit en viktig exportmarknad för Mont-Redon under längre tid.

– Det är väl tack vare de svenska vinskribenterna, de har varit positiva till vår lite mer eleganta men ändå generöst fruktiga stil under många år, säger Fabre.

Mont-Redon gör klassiskt snygga Rhôneviner, helt torra, med en ren fruktighet och kryddighet som gör dem utmärkta till mat. Vinerna har serverats på Nobelfesten och gården har utnämnts till årets producent av tidningen Allt om Vin och fått Allt om Mats högsta utmärkelse Gyllene Glaset. Det är också viner som gör sig bra till en vällagad bit kött på krogen.

– Våra kvarterskrogar, som Nybrogatan 38, Paraden och Österlångatan 17, är riktigt bra på att servera en utmärkt entrecôte, för att inte tala om ”entrecôtespecialisterna” på grilltemplet Le Rouge, säger Mathias Pilblad som är en av Bockholmengruppens ägare.

 – Vi har många bra röda viner på våra listor men de röda Rhônevinerna från Mont-Redon är otroligt lätta att gilla, speciellt till en fint grillad köttbit.

Tillsammans med ytterligare en av Bockholmengruppens tre grundare, Peder Smith, besökte Pilblad Mont-Redon för första gången precis efter skörden, i slutet av september.

– Pierre Fabre var en jäkligt skön, genuin person med otrolig fokus på kvalitet och ett tålamod för långsiktiga satsningar som man nog bara kan ha om man är född in i ett familjeföretag som går i arv mellan generationer, skrattar Pilblad.

När vinmakaren och krögaren blir vänner kan det även komma restauranggästerna till gagn. Eftersom de hittade varandra fick Pihlblad möjlighet att ta en del äldre årgångar direkt från vinkällaren i Rhône till Bockholmengruppens krogar, flaskor som inte annars finns på marknaden.

– Precis som med våra viktigaste grönsaksleverantörer och köttproducenter vill vi besöka de vingårdar där vi kan få ett djupare samarbete. Det är väldigt roligt att lära känna människan bakom vinet! Där finns passionen och det är ju den vi vill föra vidare till gästen på krogen.

 


FAKTA: MONT-REDON

Château Mont-Redon gör prisvärda viner som är blandningar av flera av de druvor som odlas i södra Rhône. Från det lagringsdugliga kraftpaketet, toppvinet Châteauneuf-du-Pape (255 kr) som har serverats på Nobelfesten, till det perfekta husvinet Mont-Redon Côtes du Rhone Réserve (110 kr). Mellan dessa ligger charmiga viner från Lirac (150 kr, beställningsvara). Tanninerna – det som känns strävt i munnen och ger vinet struktur – gör alla tre till perfekta viner till en bit kött, vilt eller vinterns mustiga grytor. Även om de tre apellationerna är kända för köttvänliga rödviner ska man inte glömma de vita vinerna. Även dessa är fylliga, komplexa och passar till smakrika rätter med fisk, kyckling eller grönsaker och svamp. Mont-Redon Côtes du Rhone Réserve Blanc (110 kr) får höga betyg av svenska vinskribenter.


TIPS: PARA KÖTTET MED VINET

”Det är svårt att välja ett favoritrecept till en flaska Châteauneuf-du-Pape men om jag måste så skulle det nog bli vitlöksspäckad lammlägg som får grillas långsamt i ugn över en bädd av rotfrukter och lite färska örter. När fettet från köttet smälter ned på potatis, morötter och lök blir de nästan konfiterade och helt ljuvliga”, säger Pierre Fabre.