Marknad, mötesplats och nav för shopping! Hötorgets historia sträcker sig tillbaka till 1800-talet, och efter ett omfattande ansiktslyft som pågått i flera år får Stockholms stadskärna nu nytt liv igen. Med hjälp av härliga kvarterskrogar, inspirerande museer, vacker konst och digital kultur tar det gamla Bondetorget på allvar klivet in i samtiden.  

Från tidig morgon till sen kväll myllrar det av människor kring Hötorget. Och snart blir de ännu fler. De senaste åren har torget genomgått en ombyggnad som kommer att stå färdig i vinter. Det som håller på att växa fram är ett av de mest spännande områdena i centrala Stockholm. En levande knutpunkt med ett modernt och spänstigt utbud av allt från restauranger till konst, musik och digital kultur.

– Det händer mycket i city just nu, med många kvarter som lyfts. Vid Hötorget arbetar vi sedan en tid tillbaka med att återge Sergelgatan sin forna glans. Ambitionen är att rama in Hötorget på ett schysst sätt och se till att området bättre kopplas ihop med Sergels torg, säger Gabriella Hammond på Vasakronan.

En gång i tiden gjorde Hötorget skäl för sitt namn. Den norra sidan kallades Bondetorget och där kunde man köpa timmer, halm och hö fram till mitten av 1800-talet. På den södra sidan – Månglartorget – såldes kött, fisk och grönsaker.

Än i dag säljs blommor och frukt på torget och varje söndag arrangeras en loppmarknad, men numera sker handel med kött, fisk och andra livsmedel framför allt inne i Hötorgshallen.

Den är bara ett av torgets ikoniska byggnadsverk. Ett annat är Stockholms Konserthus, i korsningen Kungsgatan och Sveavägen. Det uppfördes i början av 1920-talet och i de vackra salarna delas flera betydande priser ut, bland annat Augustpriset och Nobelprisen i medicin, fysik, kemi och litteratur. Framför ingången står Carl Milles fontänskulptur Orfeusgruppen.

Tvärs över torget ligger Pub-huset, som från början var ett varuhus döpt efter grundaren Paul Urbanus Bergström. Kuriosa är att Greta Garbo anställdes som expedit på varuhuset 1920 och det var här som Vladimir Lenin köpte sig en kostym under ett Sverigebesök 1917. Sedan 2016 rymmer byggnaden dock ett boutiquehotell, döpt till Haymarket by Scandic för att knyta an till Hötorgets bakgrund som hömarknad.

Den förvandling som Hötorget genomgår idag är den största sedan 1950- och 60-talet, då Hötorgscity växte fram som ett led i Norrmalmsregleringen. Det var den mest omfattande stadssaneringen i Sveriges historia. De gamla Klarakvarteren revs och de fem Hötorgsskraporna uppfördes, dessutom ersattes den gamla saluhallen från 1880 med Hötorgshallen. Några decennier senare, år 1995, byggdes hallen till och fick en ljus glasfasad. Där bakom huserar nu Filmstaden Sergel.

Och nu är det alltså dags att ge området ett lyft igen. I Femte Hötorgsskrapan har Space nyligen öppnat, med bland annat ett interaktivt Avicii-museum, gamingcenter, det japansk-koreanska brasseriet Fat Cat och en tech-hub där man kan lära sig om programmering. Under våren kan även alla selfiesugna som vill ”steppa upp sitt sociala medier game” dyka in på popupen Milajki Style FactOH!ry för plåta sig själva i härligt utflippade och drömlika miljöer.

– Space är ett digitalt kulturcenter, en fysisk mötesplats för den digitala generationen. Här kombineras några av de viktigaste ingredienserna inom digital kultur: gaming, musik, content creation och digitalt know-how, allt under samma tak. Det är ett inkluderande hus där människor kan träffas, samarbeta och skapa tillsammans, säger Cecilia Bungss på Space.

För fastighetsägaren AMF Fastigheter var detta en viktig satsning. Med Space blir Femte Hötorgshuset en destination som kan skapa synergieffekter med Kulturhuset på Sergels torg.

– På så vis blir hela torget det kreativa pulserande nav som var avsikten och som skaparna av den här miljön drömde om att få till.

Längs Sergelgatan byts fasader ut och butiksfronter förbättras. Lokaler uppgraderas och anpassas för olika butiks- och upplevelsekoncept. Som Paradox, ett interaktivt museum med optiska illusioner. Andelen restauranglokaler blir fler och på Hötorgsterrassen skapas plats för uteserveringar, träning och kultur.

– Och i slutet av året öppnar ett helt nytt museum som heter Spirit of_ och som kommer att bjuda besökarna på upplevelser i olika format. Oavsett om man söker en utställning, god mat och dryck, ett bibliotek eller en butik full av inspiration, säger Gabriella Hammond.

Bland de företag som ska flytta in – eller redan har etablerat sig – finns Designtorget, Didrikssons och Arkivets flaggskeppsbutik, tillsammans med restauranger som Soyokaze och Bastard Burgers och kaféet RC Café och Pâtisserie.

– Sergelgatan är en populär gågata med många besökare och såväl shoppinggäster som kontorsarbetare i husen. För alla som vistas i området är restaurangerna de givna mötesplatserna och en stor anledning till varför man vill vara och stanna längre på platsen. Vi har varit noga med urvalet av restauranger så att det blir ett varierat utbud när det gäller stil, typ av mat och prisnivå, säger Gabriella Hammond.

Bland de företag som ska flytta in – eller redan har etablerat sig – finns Designtorget, Didrikssons och Arkivets flaggskeppsbutik, tillsammans med RC Café och Pâtisserie och restauranger som Bastard Burgers och sushibarerna Soyokaze och Soyokafe.

– Vi vill se Sergelgatan och Hötorget växa. Ingenting i vårt koncept kommer att ändras särskilt mycket, men vi hoppas bli bättre på det vi gör, säger Batjargal Ochirbat som är ägare och kökschef på Soyokaze och Soyokafe.

Sergelgatan är en populär gågata med många besökare och både shoppinggäster och kontorsarbetare i husen, enligt Gabriella Hammond på Vasakronan.

– För alla som vistas i området är restaurangerna de givna mötesplatserna och en stor anledning till varför man vill vara och stanna längre på platsen. Vi har varit noga med urvalet av restauranger så att det blir ett varierat utbud när det gäller stil, typ av mat och prisnivå.

I byggnaden som ligger på entréplanet till Första Hötorgsskrapan har Bockholmengruppen redan öppnat två nya restauranger: Hötorgets Kvarterskrog & Bar och Italienskan. Det är speciella lokaler: år 1968 slog den första H&M-butiken upp portarna här.

– Det kan vara en efterhandskonstruktion, men det var något som lockade med det där hörnet – med utsikten över torget och Konserthuset. Framför allt ville vi vara med i den förändring som sker, där Hötorget gått från en plats där man kanske inte ville hänga så mycket, till ett ställe dit man gärna kommer, säger Peder Smith som är vd på Bockholmengruppen.

Redan från början stod det klart att det skulle bli en kvarterskrog på nedre plan, ett ställe dit folk som jobbar kring torget kan gå för att äta lunch och tidig middag men som man även kan besöka andra tider på dygnet. Kvarterskrogen är öppen från morgon till kväll, varje dag, året runt.

– Det fanns ett behov av ett vardagsrum med lite högre ambitionsnivå än den klassiska kvarterskrogen, utan att det blev pretentiöst. Med god mat och avslappnad miljö. Vi satsar mycket på musik och älskar stökiga aw:s med dj:ar och framåt hösten blir det pianobar i matsalen.

En våning upp hittar man Italienskan. Just medelhavsmat är något som ligger hela Bockholmengruppen varmt om hjärtat.

– Vi gillar Italien och kanske framför allt Medelhavet, det har vi alltid gjort. Man hittar något italienskt inslag på nästan alla våra restauranger, men vi saknade en riktigt bra italiensk restaurang som inte är en pizzeria, säger Peder Smith.

Det gjorde uppenbarligen även gästerna; både Italienskan och kvarterskrogen har snabbt blivit populära destinationer. Italienskan lockar gäster med sin härliga och lättgillade mat, men även med terrassen utanför matsalen: La Terrazza.

– Jag vågar kanske inte säga Stockholms bästa men det är i alla fall en otroligt härlig uteplats. Man har en underbar utsikt, men till skillnad från klassiska takbarer har man fortfarande kontakt med människorna på gatan.

Peder Smith ser fram emot att lära känna sina gäster än mer och är enormt sugen på att få göra det han längtat efter under hela pandemin: driva en krog där människor kan trivas och dit de vill återvända.

– Jag vill att varje ställe ska hitta sin identitet tillsammans med sina gäster, det är så man skapar en uppskattad restaurang.

 

 

NYTT KRING HÖTORGET

Space

www.newsroom.notified.com/space

Ett digitalt kulturcentrum för den digitala generationen, där nya formationer och affärsidéer tar fart. Här finns bland annat ett Avicii-museum, gamingcenter och restauranger. Samt Space Academy, där ungdomar erbjuds gratis kurser i kodning på skolloven, för att möta framtidens techbehov.

 

Soyokaze

www.soyokaze.se

Flyttar både finsushibaren Soyokaze och det lite enklare Soyokafe till Sergelgatan 16 senare i år. Konceptet kommer att vara detsamma: högkvalitativ sushi.

 

Italienskan

www.italienskan.com

Italiensk restaurang med varm stämning, underbara pastarätter och italienska delikatesser. På La Terrazza hänger man varma sommardagar med gott bubbel och utsikt över torget.

 

Hötorgets Kvarterskrog & Bar

www.hotorgetskvarterskrog.com

En kvarterskrog med ambitioner. Öppet året runt och alltid en välkomnande atmosfär som tillsammans med utmärkt mat har alla förutsättningar att bli ett stamställe.

 

Bastard Burgers

www.bastardburgers.com/se/restaurants/hotorget

Norrländsk hamburgerbar som blivit omåttligt populär och numera finns på ett femtiotal platser i Sverige. Inspirationen kommer från New Yorks pulserande street food-scen.

 

RC Café & Pâtisserie

www.rcchocolat.se

Familjeägt bageri och konditori med tjugoårig historia. Alltid fokus på hög kvalitet, ekologiska råvaror och ett bra hantverk. Bakar allt från croissanter och bullar till tårtor och bakelser.

 

Spirit of_

www.spiritof.se

Öppnar vintern 2022. Vill skriva om reglerna för vad ett museum kan vara. En hyllning till människor med drömmar.