Historien om spanska smårätter och varför vi inte kan leva utan dem.

Tapas! Spanska smårätter. Historierna om hur världens härligaste sätt att äta uppstod är många. En berättar att det var Kung Alfons X av Kastilien som på 1200-talet återhämtade sig från en allvarlig sjukdom. Kungen fick bara äta och dricka i små mängder, men förälskade sig så i de små portionerna att han gjorde det till ny standard vid hovet. Tapa betyder “lock” på spanska, och enligt en annan sägen började ”tapas-traditionen” i en bar i Sevilla där sherry och öl serverades med tallrikar som lock för att hålla flugorna borta. Väl på plats började man lägga lite oliver, lite skinka, lite ost på tallrikarna … och vipps. Oavsett mattraditionens ursprung är det är knappast en slump att Spaniens härligaste och snyggaste matmagasin heter just… “Tapas”. Med restaurang Spanjorskan har vi velat ta denna underbara tradition till Sverige. Här serverar vi ett 20-tal tapas i olika variationer. Från Croquetas de iberico till Tortilla española och Calamares fritti.
– För en matälskare som mig är det ett härligt sätt att äta på, för det är det godaste hela tiden. Du blandar varmt med kallt, hav med skog och grönt. Och det finns inget som är rätt eller fel, säger Mathias Pilblad, kreativ ledare på Bockholmengruppen som driver Spanjorskan.

När upptäckte du spansk mat?
– Jag minns första gången jag kom till Madrid, det var i början av 1990-talet och jag tågluffade. Jag stod ensam och kände mig lite vilsen, och köpte en macka, en enkel bit bröd med serranoskinka. Jag visste inte vad det var, men det var så fruktansvärt gott. Jag blev också fascinerad av enkelheten och närheten till maten som de har i Spanien, med tapas och pintxos uppdukade direkt i baren. När jag sen började jobba hos Mathias Dahlgren på Bon Lloc 2001 blommade min kärlek till den spanska matlagningen ut på riktigt. Jag älskar att det smakar mycket om spansk mat, att allt inte behöver vara så lent.

Går det att återskapa en stökig spansk tapasbar i Stockholm?
– Absolut. När man äter tapas är sättet att äta lika viktigt som vad som ligger på tallriken. Det ska vara enkelt att beställa mer under tiden, att man unnar sig det godaste och att man lever ut det både vid bordet och vid baren. Då får man en härligt bullrig krogmiljö. Det är den känslan vi hela tiden eftersträvar på Spanjorskan.


FEM TAPASKLASSIKER FRÅN SPANJORSKAN!

Boquerones
”En av de absolut mest klassiska tapasrätterna! Skarp sill som syras över natten i vinäger. Sen gör man en tvådagarsmarinering i rapsolja, chili, vitlök, persilja och citronette i sju steg. Serveras på grillat bondbröd med syrad chili och rå persilja som garnityr.”


Tempura de broccolini
”Tempura är vanligt i Spanien, men kanske inte med broccolini. Här gör vi en en frasig sparrisbroccoli som serveras med salsa romesco. Kryddad med salt, lime, gräslök, persilja och dragon. En riktig storsäljare!”


Sotad tonfisk
”Rätten är inspirerad av Bodega 1900 i Barcelona som drivs av Albert Adrià och är en riktigt klassisk tapaskrog i Barcelona. Fisken styckas och sotas på hällen. Vi skivar den tunt och serverar med sherrystekt lök, oliver och paprika.”


Bikini de jamon
”Bikini är Spaniens motsvarighet till varm macka och äts överallt. Vi har valt att göra en lyxig variant. Färskostkrämen görs på tryffel, citron, gräslök, salt och peppar. Sen har vi världens bästa skinka, Pata Negra, och mozzarella och manchego. Kör den i en mackgrill, det är viktigt att den blir pressad in i värme. Det räcker inte att bara steka.”


Grillat gambasspett
”En riktig storsäljare! Vi marinerar och vakuumförpackar räkorna i vitlök, persilja och chili. Sen spettar och grillar vi. Serveras med chimichurri och aioli.”