Många gör anspråk på att ha uppfunnit Ägg Benedict. Är det bankmannen Commodore EC Benedict, restaurang Delmonico’s eller Hotell Waldorfs perfekta bakiskreation? Kanske spelar det mindre roll så länge den görs med perfektion.

Historien bakom Ägg Benedict är omtvistad. Sannolikt är åtminstone att maträtten uppstod i New York, någon gång under sent 1800-tal.

Manhattan-restaurangen Delmonico’s hävdar att rätten skapades i deras kök på 1860-talet. En av krogens kockar har även med receptet på ”Eggs à la Benedick” i en av sina kokböcker, publicerad 1894. I en annan version uppstod rätten på hotell Waldorf i New York samma år, då en pensionerad börsmäklare på Wall Street beställde något som kunde bota hans baksmälla. Hovmästaren blev så imponerad av rätten att han satte den smörstekta toasten med pocherade ägg, knaperstekt bacon och hollandaisesås på menyn. Och enligt den tredje legenden är Ägg Benedict en fri tolkning av ett gammalt recept signerat den aktade bankmannen Commodore E C Benedict i New York.

I dag är den en klassiker på en lite lyxigare brunchmeny och tolkningarna har blivit många genom åren. Bland de vanligare är Ägg Florentine, som innehåller spenat i stället för bacon, och ägg Atlantic, där rökt lax har ersatt baconskivorna.

Några av de mer sällsynta är Ägg Woodhouse, med ägg, kronärtskockshjärtan, stuvad spenat, bechamelsås, pata negra, svart tryffel och Belugakaviar, och Ägg Balmoral, med haggis i stället för bacon.

Om du vill göra din egen Ägg Benedict enligt Bockholmengruppens recept från Hötorget Kvarterskrog – satsa på extra fräschör med färsk spenat och gräslök.

Ägg Benedict á la Hötorget Kvarterskrog (2 st).

Ingredienser
2 skivor ljust bröd
4 ägg
4 baconskivor
½ liten påse färsk spenat
1 msk finskuren gräslök
½ citron
olivolja
salt
ev smör

Hollandaisesås
2 äggulor
200 g smör
½ citron
salt

Gör så här
Pochera äggen: Koka upp vatten i en stor kastrull, sänk värmen och håll vattnet sjudande. Tillsätt 1-2 msk ättika. Knäck ett ägg åt gången i en kopp, häll försiktigt ner det i kastrullen och fös ihop vitan med en sked. Låt sjuda 3-4 minuter, lyft upp det med en hålslev och låt rinna av.

Gör såsen: Smält smöret i en kastrull. Vispa äggulor och saften från en halv citron i en skål över vattenbad, tills det bildats ett ljust och krämigt skum. Ta av skålen från värmen och vispa i smöret, först droppvis och sedan i en tunn stråle. Se till så att bottensatsen inte följer med. Smaka av med salt och eventuellt mer citron. Håll den varm.

Rosta brödet i en brödrost, grilla det i en grillpanna eller smörstek det i en vanlig stekpanna.

Stek baconskivorna i en torr stekpanna tills de blivit knapriga, låt dem rinna av på hushållspapper.

Blanda ihop spenaten med lite olivolja, salt och citron. Lägg spenaten på brödet, lägg på baconet, de pocherade äggen och skeda över såsen. Strö över gräslöken. Voilà.