Dagen då Europas främsta vinkännare utsåg amerikanska viner till vinnare över franska viner i blindtestet som kom att gå till historien som “The Judgement of Paris”.

Foto: Bella Spurrier

Kaliforniska viner tog sig på allvar in på vinkartan för exakt 45 år sedan, närmare bestämt den 24 maj 1976, i ett blindtest. Händelsen chockade en hel värld och är numera så legendarisk att den har ett eget namn: The Judgement of Paris.

Den välrenommerade brittiske vinkännaren och butiksägaren Steve Spurrier hade en tid noterat att viner från Kalifornien – främst chardonnay och cabernet – höll allt bättre kvalitet. Han började fundera över hur vinerna skulle stå sig i ett blindtest mot de bästa franska vinerna, en vinvärldens David mot Goliat-prövning helt enkelt. Idén var mycket enkel, men våghalsig, och från början tänkt som ett pr-knep. Men ingen kunde ana hur väl det skulle falla ut.

Spurrier hade jobbat som trainee hos en av Londons äldsta vinhandlare, han ägde en vingård och butik i Frankrike och hade startat vinskolan l’Academie du Vin 1973. Det fanns alltså renommé bakom inbjudningarna som damp ned hos den franska vineliten, men trots det var blindtestet en provocerande idé för många, och både media och domare var tvungna att övertalas till att delta vid eventet. Till slut lyckades Spurrier locka dit Time magazine samt nio franska vinpersonligheter, bland dem Pierre Bréjoux, dåvarande generalinspektören för Appellation d’Origine Contrôlée, Odette Kahn, redaktör för Review of French Wine and Food, Aubert de Villaine, en av ägarna till världsberömda vingården Domaine de la Romanée-Conti samt chefsommelieren på Michelinkrogen La Tour d’Argent, Christian Vannequé.

Domarna slog sig ned vid långborden på exklusiva Intercontinental Hotel i Paris och serverades vin efter vin utan etikett av smokingklädda kypare. Totalt provades tio röda viner (sex från Kalifornien och fyra från Bordeaux) och tio vita viner (sex från Kalifornien och fyra från Bourgogne). Ganska snart in i provningen började experterna blanda ihop nationaliteterna. ”Ah, tillbaka till Frankrike”, utbrast krögaren Raymond Olivers när det var en chardonnay från Napa Valley i glaset, och “det här är definitivt Kalifornien” sa en annan domare efter att ha sippat på en Batard Montrachet ’73.
När slaget var över stod två vinnare överst på pallen. Båda vinerna var amerikanska.
Genom händelsen fick amerikanska viner i synnerhet – och viner från den nya världen i allmänhet – en helt ny status i vinvärlden. De hade uppenbarligen kvaliteter som den gamla världen inte hade velat erkänna.

Topp tre vita viner i The Judgement of Paris
1. Chateau Montalena 1973 (USA)
2. Meursault Charmes Roulot 1973 (Frankrike)
3. Chalone Vineyard 1974 (USA)

Topp tre röda viner i The Judgement of Paris
1. Stag’s Leap Wine Cellars 1973 (USA)
2. Chateau Mouton-Rothschild 1970 (Frankrike)
3. Chateau Montrose 1970 (Frankrike)

The Judgement of Paris har förevigats i boken Judgment of Paris – the Tasting That Revolutionized Wine, som skrevs av George Taber, journalisten som bevakade eventet för Time Magazine. Filmen Bottle Shock, med Alan Rickman i huvudrollen som Steve Spurrier, kom 2008 och skildrar också händelserna kring den världsberömda vinprovningen.

Tre amerikanska viner att upptäcka hos Bockholmengruppen!
Lotta Röberg, hovmästare på Nybrogatan 38 tipsar.

Paraden Kvartetskrog
2018 Morgan Bay Cellars Cabernet Sauvignon, 585 kr
En riktigt druvtypisk Cabernet Sauvignon där svarta vinbär, plommon och kryddighet mjukas upp med ekfat i avslutet.
Drick till: Rödvinsbräserade oxkinder eller köttbullar med gräddsås!

Österlånggatan 17
Seghesio Sonoma Zinfandel, 680 kr
Mörk, djup intensiv frukt och kraft från den druva som kommit att bli Kaliforniens signaturdruva. Inte minst tack vare just detta vinhus specialiserade på Zinfandel.
Drick till: En rejäl köttbit med kryddsmör av din favoritsort och bakad sötpotatis.

Nybrogatan 38
2018 Calera central Coast Chardonnay, 665 kr
Elegans, syra och finess från de svalare delarna av Kalifornien var precis det som fick vinprovarna på fall när det begav sig 1945.
Drick till: En fin vit fisk med grillade grönsaker och klassisk hollandaisesås.