Meatballs for the People fortsätter att locka gäster från alla världens hörn

Vissa dagar ringlar kön 15 meter lång utanför Meatballs for the People på Nytorgsgatan 30 i Stockholm. Att restaurangen skulle bli en sådan succé hade nog ingen förutspått när dörrarna till delikatessbutiken slogs upp för snart sex år sedan. Då fanns endast några få sittplatser och köttbullarna gjordes främst för take away. Men intresset för den lilla butiken blev allt större och snart byggdes den om till krog, i dag serveras runt 11 000 köttbullar i veckan.

Köttbullen har i dag blivit den främsta representanten för svensk matlagning. IKEA har definitivt bidragit – de säljer ofattbara en miljard köttbullar om året världen över.

– Först var det en artikel i en internationell tidning som fick stor spridning i sociala medier. Nu ringer det minst en tidning i månaden från Japan eller Australien eller USA och vill skriva om oss, säger Peder Smith, VD på Bockholmengruppen.

En vanlig dag kan det pratas både kinesiska, engelska och tyska i restaurangen; turister och skäggiga södermalmsbor diskuterar om de ska välja klassiska svenska köttbullar eller specialare, som vildsvinsköttbullar, om tillbehören ska vara potatismos, lingon och brunsås eller svamprisotto. Men ingen funderar på någon annan lunch än just köttbullar.

– Folk har checklistor när de reser – ställen att besöka och mat att smaka. I Sverige är det köttbullar och Meatballs for the People erbjuder precis det, säger Thanh Törringer som har brittiska resebloggen The Travel Nova (@thetravelnova).

Törringer är själv gift med en svensk och har besökt Meatballs med vänner från bland annat USA och hemlandet Storbritannien.

– När vi har haft sällskap av vänner från andra länder och de vill smaka svenska köttbullar så blir Meatballs ett naturligt ställe att gå till. Det är inte heller så dyrt och det ligger attraktivt till i kanten av SoFo och Nytorget, där man sedan kan spendera en helkväll. Det är kul att de även erbjuder udda kött som älg och vildsvin. Att de använder svenska ingredienser som kantareller och lingon gör det till ett bra sätt att upptäcka svenska smaker, säger hon.

Meatballs serverar de traditionella svenska köttbullarna, som är en av storsäljarna, men även viltköttbullar av olika slag och vegetariska alternativ.

Kryddor och mått till klassiska köttbullar
1 kg färs
22 g salt (ca 3,5 tsk)
1,25 g lagerblad (1/2 lagerblad)
2 g Kryddpeppar (ca 1 tsk)
1 g Vitpeppar (ca 0,5 tsk) 

Ingredienser till en klassisk köttbullstallrik
Gräddsås
Potatispuré
Rårörda lingon
Pressgurka
Persilja