Delikat presenterar favoriter ur kokbokshyllan som vi aldrig tröttnar på – recepten som inte går ur tiden. Dags att börja läsa. Och laga.

Ceviche – Peruvian Kitchen
Av: Martin Morales
Mannen bakom underbara London-restaurangerna Andina och Ceviche är en av det peruanska kökets frontfigurer i världen. Hans bok Ceviche med kakelomslag inspirerat från restaurangen med samma namn är en bubblande rundtur i peruanska köket med över 100 recept: skaldjurssallader, majsbröd, marinerade grillspett och så klart ceviche står på menyn.

 

Om jag var din hemmafru
Av: Lotta Lundgren
När Lotta Lundgrens numera klassiska kokbok släpptes för nio år sedan bröt den helt ny mark med smarta texter, stiliserade snygga bilder och roliga lättlagade vardagsrecept som kalvragu, citronlinguine, kycklinggryta och öppen lasagne – och den står sig lika bra idag. I höst kommer uppföljaren Laga mig, en välbehövlig påfyllning av samma dos: Samma fotograf, samma träffsäkerhet i texterna, men nya recept och ett specialkapitel om vin.

 

Plenty
Av: Yotam Ottolenghi
Londonbaserade israelen Yotam Ottolenghis matlagning har hjälpt till att lyfta vegetarisk matlagning till en bredare publik över hela världen. För tio år sedan kom banbrytande Plenty med oväntade kombinationer och rätter från hela Mellanöstern. Några exempel: Aubergine med kärnmjölk, Grön couscous med rostade grönsaker och Tofu med svartpeppar.

 

Det italienska köket
Av: Reinhardt Hess & Sabine Sälzer.
Mer än 20 år gammal från ICA Förlag, och slutsåld, men finns begagnad för den som googlar. Så långt från en modern hipsterkokbok man kan komma. Detta är 320 sidor platt ljussatta matbilder som för tankarna till 1970-talets kokböcker – med tillhörande knastertorra, texter – men de 230 recepten är 100 procent pålitliga och täcker den italienska kokkonsten från norr till söder. Vill du göra en perfekt melanzane alla parmigiana? Look no further.

 

Tjugotre djupa andetag från dykarbaren på Sandhamn
Av: Anders Lindén, Lena Koller, Björn Rietz
Dykarbaren är den gamla speceriaffären på Sandhamn som blev en av skärgårdens mest anlöpta krogar. En högst personlig kokbok för Bockholmengruppens VD Peder Smith: ”Efter att ha sommarjobbat ett antal somrar och spenderat orimligt många kvällar på dykarbaren ätandes deras Club sandwich kom äntligen kokboken som var en härlig kombination av inspirerande bilder och recept. De lade dessutom med en CD-skiva med musik som skulle spelas medan man lagade”.

 

Fuck That’s Delicious
Av: Action Bronson
Han har låttitlar som “Brunch,” “Shiraz,” and “Jerk Chicken,” och är i ständig jakt efter nya kulinariska upplevelser på sina turnéer. Rapparen och före detta kocken Action Bronsons kärlek till mat är gränslös och skildras med stort hjärta i dokumentärserien Fuck That’s Delicious som har gjorts i fyra säsonger. Boken är en smällkaramell av matupplevelser, recept och allt annat som gör Bronson till kul person att inspireras av.

 

Basque: Spanish recipes from San Sebastian & Beyond
Av: José Pizarro
Världens mest spännande matregion bjuder på allt från pintxos och txakoli till ett regn av Michelinstjärnor, och Basqueär en perfekt kokbok för den som vill ha recept till klassiska rätter som bacalao, croquetas och pulpo nära till hands. Skriven av spanske London-kocken José Pizarro som driver ett flertal restauranger och regelbundet syns i BBC.

 

Lucky Peach: 101 Easy Asian recipes
Av: Peter Meehan
Underbara matmagasinet Lucky Peach startades bland annat av Momofuku-grundaren David Chang och skrev passionerat och gränsöverskridande om mat och dryck mellan 2011-2017 då sista numret gavs ut. Tack och lov hann det även bli en kokbok med asiatisk mat: 101 Easy Asian recipes. Exakt vad man behöver för att kunna snitsa till allt från fish cakes till jap chae.

 

Mackor
Av: Jonas Cramby
Det började med Tacos, men nu har Jonas Cramby betat sig igenom allt från japansk grillning till barbeque i Texas och nu senast – Kinamat varje dag. Crambys böcker kommer alltid med aptitväckande bilder och en härlig berättarton. Vår favorit är däremot grovt underskattade Mackor där han bjuder på 100 recept till just klassiska mackor. Från Rueben till Bánh mì. 

 

Prune
Av: Gabrielle Hamilton
I april 2020 stängde den lilla, men omåttligt populära Lower Eastside-restaurangen som drivits av legendariska kocken Gabrielle Hamilton i 20 år. Sorgligt nog överlevde den inte covid-19. Restaurangens eftermäle blir Hamiltons hyllade biografi Blood, Bones & Butter, men också kokboken Prune med över 250 recept. Här hittar du klassiker som ”Grilled Head-on Shrimp with Anchovy Butter”, ”Bread Heels and Pan Drippings Salad” och ”Octopus with Salsa Verde”.