Recept i all ära. Matböcker kan vara mycket mer än så. Delikat bjuder på tio klassiker som alla matälskare bör ha läst innan det är dags för den sista måltiden.

Bild från Missoni Family Cookbook


The Missoni Family Cookbook
Francesco Maccapani Missoni
Modehuset Missoni, kanske mest känt för sin rika färgpalett och sina vågiga mönster, hyser också en djup kärlek till mat, starkt förankrad i företagets familjetradition. I år släpptes familjens gedigna kokbok, The Missoni Family Cookbook, författad av Francesco Maccapani Missoni, son till Angela Missoni, företagets konstnärliga ledare. Boken är en stilsäker och kryddig blandning av recept, bilder och minnen från familjens historia, utgiven av prestigeförlaget Assouline. Minestrone, Sparris Milanese och klassisk Bollito misto är några rätter på menyn.


My Life in France
Julia Child
Kocken som tog det franska köket till USA har inspirerat generationer av matlagare. Child skrev mängder av kokböcker och porträtterades 2009 av Meryl Streep i filmen Julie & Julia, om hennes liv. Boken My life in France är biografin som hon skrev under sina sista åtta månader i livet. Den fokuserar på det som hon, enligt henne själv, älskade mest: äta mat, laga mat, hennes man Paul Child och tiden i Frankrike när hennes kulinariska intresse slog rot.


Kitchen Confidential
Anthony Bourdain
Det går inte att göra en boklista om matlagning utan att inkludera klassikernas klassiker. Med självsäkerhet, humor, hjärta och en stor portion fuck off-attityd presenterade sig Anthony Bourdain genom biografin Kitchen Confidential för snart 20 år sedan. När boken kom var det som att hela världen plötsligt bjöds in till restaurangvärldens innersta kärna. ”Beställ aldrig fisk på måndagar”, ”kolla så att toaletterna är rena” är bara några tips som har levt kvar i gästmedvetandet sedan dess. 


Basque Country
Marti Buckley
Från pintxos och txakoli till den mest Michelinbelönade matlagningen i världen. Kocken och journalisten Marti Buckley bosatte sig i Baskien för åtta år sedan och har sedan dess gett sig tusan på att hitta hemligheten bakom världens mest spännande matregion. Förordet är skrivet av Bittor Arginzoniz från grillmeckat Etxebarri och New York Times, Food & Wine, Saveur och The Guardian gjorde alla kullerbyttor av lycka när denna insiderbook till baskisk matlagning kom 2018. Ett måste för den som gillar spansk mat.


Blood, Bones & Butter: The Inadvertent Education of a Reluctant Chef
Gabrielle Hamilton
”Simply the best memoir by a chef ever”, tycker Anthony Bourdain om självlärda kocken Gabrielle Hamiltons memoarer. Kvinnan bakom legendariska kvarterskrogen Prune på Lower Eastside i New York, har kultstatus på den amerikanska matscenen. Trots otaliga möjligheter att exploatera sin rustika fransk-italienska matlagning i form av produkter, fler krogar, och matlagningsprogram fortsätter Hamilton envist att driva en, och endast en restaurang med 30 sittplatser.


A work in progress
Rene Redzepi
Foodie eller inte. Det är ett sant nöje att djupdyka i detta trippelverk som utgör A work in progress, författat av en av vår tids främsta kockar: Rene Redzepi. En dagbok, en receptbok med 100 rätter och en bok med bilder leder oss genom processen som ligger bakom skapandet av Noma och Redzepis matfilosofi. Från en rätts uppståndelse – idé till tallrik – till kampen att hålla fanan uppe efter att ha vunnit ” Worlds 50 best restaurants”.


Tender at the Bone: Growing Up at the Table
Ruth Reichl
Ruth Reichl var chefredaktör på amerikanska Gourmet i tio års tid, hon har skrivit ett gäng böcker, men mest minnesvärd är biografin och bästsäljaren Tender at the bone: Growing at the table, en uppväxthistoria där maten leder henne genom livet. Reichl förstod tidigt att man kan se människors personlighet genom att betrakta dem när de äter, och hennes uppväxt är ett kärleksfullt potpurri av härliga måltider, excentriska människor och förföriska historier. 


Hedonisten
Daniel Crespi & Mikael Einarsson
Åtta middagar med extra allt. När krögaren Daniel Crespi bakom restauranger som Djuret, The Burgundy, Tweed och Flickan gör en bok om mat sparar han inte på krutet.  Att äta, dricka och röka som om det inte fanns någon morgondag kanske inte går i linje med vår tids mer uppdaterade syn på mat och hälsa, men det är sannerligen underhållande att läsa om. Kanske är det därför boken tilldelades Svenska Publishingpriset när den gavs ut 2015.


Heat
Bill Buford
New Yorker-journalisten Bill Buford vill lära sig allt om italiensk matlagning och börjar – efter att ha gjort en intervju med kändiskrögaren Mario Batali – i köket på dennes stjärnkrog i Babbo i New York. Med en stor portion humor och självironi skildrar Buford utmaningarna och sin ökande besatthet av det italienska kökets innersta hemligheter i denna tokhyllade klassiker. En resa som till slut tar honom hela vägen till Toscanas minsta avkrokar i jakt på världens godaste pasta.


Consider the oyster
MFK Fisher
Sist men inte minst, för den som vill briljera. ”Life is hard, we say. An oyster’s life is worse. She lives motionless, soundless, her own cold ugly shape her only dissipation. If the oyster survives, it is for man to eat, because of man’s own hunger.” Förra året återutgavs Mary Frances Kennedy Fishers legendariska Consider the oyster 77 år efter att den skrevs. Författaren gav sammanlagt ut 27 böcker under sin livstid och var den som gjorde maten till en kulturell metafor.