Det är lätt, gott och kan varieras i oändlighet. En smarrig pasta är en perfekt lunch, en lättare middag, eller varför inte göra som italienarna själva – ta en mindre portion och ät som mellanrätt. Exakt vem som uppfann pastan, när och hur är inte historiskt fastslaget, men den vanligaste versionen är att Marco Polo tog med sig nudlarna från Kina till Italien på 1200-talet, och att resten, så att säga, är historia. 

1952: American actor and singer Frank Sinatra (1915 – 1998) clowning around with spaghetti for an EKCO products commercial on the set of CBS-TV’s, ‘The Frank Sinatra Show.’ (Photo by CBS Photo Archive/Getty Images)

 

En dag i pastans tecken
Världspastadagen firas den 25 oktober varje år, och instiftades 1995. Ordet pasta betyder deg på italienska.

Former och färger
Det finns över 600 pastasorter i världen. Sorterna får sina namn efter formen. Spaghetti är till exempel pluralformen av spaghetto som kommer från ordet spago, som betyder tvinna, farfalle är italienska för fjäril, rotelle betyder hjul och penne kommer från ordet penna som betyder just penna. De mest populära pastasorterna är penne, spaghetti och macaroni.

Frank Sinatras pasta
I kokboken WFBL Cookbook of the Stars från 1945 delade skönsångaren och Italienättlingen Frank Sinatra med sig av familjens recept på pasta med köttbullar. Hemligheten bakom pasta ”Sinatra style” stavas oregano och persilja.
Till bullarna: nötfärs och fläskfärs, vitlök, riven parmesan, ägg, ströbröd, oregano, finhackad persilja, salt och peppar.
Till såsen: tomater, tomatpuré, lök, vitlök, persilja, olivolja, oregano, timjan, kanel, svartpeppar och parmesan. 

Pastan i Sverige
Pastan kom till Sverige via det franska hovet på 1600-talet. Det äldsta bevarade pastareceptet återfinns i Cajsa Wargs Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber från 1755. Enligt receptet ska makaronerna kokas i köttsoppa, och sedan stuvas med riven ost och muskot. Till USA kom pastan betydligt senare, med tredje presidenten Thomas Jefferson 1789.

Guinness rekord-pasta
Världens största pastakok ägde rum i Polen 2015 och vägde in på 7900 kilo. Det krävdes 40 kockar och 19 timmar för att färdigställa. Den snabbaste pastaätaren i världen är Michelle Lesco från Tuscon i USA. 2017 åt hon en skål pasta (100 gram) med sås (50 gram) på 26,7 sekunder.

Skämtpasta
Den 1 april 1957 sände BBC en låtsasdokumentär om pastaplantor i Schweiz. Inslaget visade bönder som plockade spaghetti från buskar och skapade en hel del förvirring när tittare hörde av sig och undrade var de bäst kunde köpa sin egen pastaplanta.

Dyrbar pasta
Italien exporterade pasta till ett värde av cirka 41 miljarder euro 2017. En av fyra pastarätter som konsumeras i världen har italienskt ursprung.

Tomatsåsen
Tomaterna blev kompis med pastan relativt sent. Det var inte förrän upptäckaren Cortez tog tomaterna från Mexiko till Europa 1519 som vi fick den ikoniska kombinationen som är en självklarhet i dag.

3 x pasta Bockholmengruppen style 
En skön grön pasta på Paraden
Äggfri bucatini vänd i pistou på spenat och persilja, picklad pumpa, örtstekt portobellosvamp, mangold och rostade pumpakärnor, 195 kr.

Bläckfiskpasta på Nybrogatan 38
Svart linguini med chilifräst variation av bläckfisk, gremolata, tomater, citron och grillat surdegsbröd, 215 kr.

Linguine med chili och kronärtskocka på Ö17
Linguine med fermenterad chilisås, rostad kronärtskocka, bakad tomat och lagrad italiensk hårdost, 205 kr.